Jag har fått fler och fler gäster i form av skalbaggar inomhus den senaste veckan. "Vanliga svarta" skalbaggar drygt 10 mm långa. Det senast dygnet har jag nog dammsugit upp runt 25 stycken. Jag tror jag vet vilket rum de kommer in i. (Mitt sovrum - jag kan höra när de dunsar ner i golvet.) Eventuellt tar de sig in någonstans kring dörr- eller fönsterfoder eller så kommer de från vinden. (Det är "ojämn" träpanel i taket med springor mellan tak och list, så kanske de hittat någon glipa mot vinden i vinkeln mellan tak och vägg.)

  1. Gör de någon skada?
  2. Har någon tips på hur jag ska lista ut var de kommer in? (Förutom att bara riva lister och foder på måfå.) De kommer ju bara när det är kolsvart i rummet, så jag kan inte sätta mig och titta.
 
Det finns 350000 arter av skalbaggar så utan bild så gissar jag på jordlöpare. Nyttodjur som inte gör någon som helst skada på huset. Jag fångade själv två sådana i sovrummet igår och får ganska många på ett år.
 
MultiMan
Bilder är ett måste.
 
BirgitS
B Bigfoot skrev:
Har någon tips på hur jag ska lista ut var de kommer in? (Förutom att bara riva lister och foder på måfå.) De kommer ju bara när det är kolsvart i rummet, så jag kan inte sätta mig och titta.
Skalbaggarna har nog inte kommit in i huset som fullvuxna skalbaggar utan vid något tillfälle har en enstaka skalbaggshona lagt ägg i huset, larverna har lyckats överleva någonstans t.ex. på vinden och sen bildat puppor på ett skyddat ställe. Efter en viss tid kommer de färdiga skalbaggarna fram ur pupporna.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Skalbaggar

Har man bra bilder brukar jourhavande biolog kunna svara på vad det är för sort: https://www.nrm.se/fakta-om-naturen/jourhavande-experter/jourhavande-biolog
 
Jakten har legat nere ett tag. Men antalet som kommer in verkar ha minskat betydligt, så jag hoppas på att det slutar snart.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.