Enligt konsumenttjänstlagen har inte en näringsidkare vid en småhusentreprenad, rätt till betalning för arbete som inte är utfört, avseende entreprenaden. Tomten, ritningar absolut, men hur motiverar de resterande belopp...
 
Snailman
byggfelsförsäkring och färdigställande försäkring, förutsätter väl i princip att man inte betalar ett öre för arbete som inte är färdigt, om företaget kursar så har man ju inte tillräckligt med pengar kvar för att få huset färdigt.

Edit: de 10% av byggkosnaden som färdigställandeförsäkringen kan ge, ska täcka de extrakostnader man får av att byta leverantör.
 
Handpenning i den storleksordningen (tror jag) är allt annat än normalt. Det ger som tidigare inlägg indikerat problem med färdigställandeförsäkringen. Det i kombination med att det tydligen är en ny aktör utan någon lång meritlista som ni skulle bygga med, bådar inte gott.
 
En entreprenör vi har kontakt med vill ha 10% av köpesumman (235.000:- för hus+tomt+alla anslutningar) vid kontraktsskrivning. Resterande summa + eventuella tillval (!) betalas vid tillträde efter slutbesiktning.
 
Att betala 100% av tomten innan bygget startar känns väl rimligt, om ni då får lagfart på fastigheten. Jag tycker att det är skäligt att betala ca 5% av byggkostnaden som handpenning (det kommer vi att göra), men om man är osäker på om firman är solid bör man kanske inte betala något överhuvud taget i förskott.
 
Myresjöhus har handpenning på 25,000 kr som dras av från första fakturan, väljer man att hoppa efter kontraktskrivning
så tar myresjö 5,000 kr för ritningskostnADER
 
Hej!
Vi har byggt med hjältevadshus och det vi betalade innan var tomten.

sen har vi nu betalat 90% av huset och 90% av grunden inom 10 dagar efter leverans (huset kommer färdigt) och sen ska vi betala de resterande 10% på huset & 10% på grunden när vi får nycklarna.

SÅ vi har inte betalt nått innan allt, inte heller vid ritningar eller något.
Och huset kom den 22 januari och det är besiktning på måndag den 4 februari.

Det var bra att du hoppade av! man ska alltid gå på magkänslan!!

Lycka till om ni väljer att bygga med nån annan.
/Jessica
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.