P Peter321 skrev:
Firman jag använder för installation av FTX har använt ABC-GC för avluft och uteluft och nu råkade jag läsa att den är avsedd för självdrag. Tror ni det spelar någon roll?

[länk]
Det där gallret har ett rätt begränsat flöde. Men om den som injusterar kommer upp i rätt mätvärde så borde det inte vara något problem.
 
S Stubai skrev:
Det där gallret har ett rätt begränsat flöde. Men om den som injusterar kommer upp i rätt mätvärde så borde det inte vara något problem.
Ok! Det är en Heru 160 med 160mm rör till dessa galler. Vet inte om det går att säga om gallret kommer vara ett hinder då? Tänker att man vill kunna gasa på aggregatet på kvällarna på sommaren t.ex. för att ventilera in lite kalluft. Så det är ju inte bara "normalt" flöde som ska fundera.
 
Kan tillägga att den produkt jag föreslog för entreprenören innan var ABC-YG vilket väl ser ut att vara ett bättre alternativ?

https://shop.abcvent.se/abc-yg
 
Räknade lite på vilket luftflöde som behövs och det som ventileras i huset är ca 160 kvadrat boyta vilket borde ge minst 0.35l/s * 160 = 56l/s. Stämmer..?

Vad kan anses som "tyst", max 40dB?

Vid 40dB så släpper 160mm-versionen av ABC-GC igenom 30l/s vilket ju är för lite för behovet. Vid 56l/s verkar tryckfallet ligga uppemot 100 och ljudet 50dB, båda är väl "för högt"? Är det här korrekta slutsatser utifrån diagrammet nedan?

https://www.abcvent.se/wp-content/uploads/2019/04/GC.pdf

Diagram som visar totaltryckfall i Pa mot luftflöde i l/s för olika rörstorlekar, med ljudnivåer indikerade på högra y-axeln och rördiametrar markerade överst.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här är motsvarande diagram för ABC-YG/GL (https://www.abcvent.se/wp-content/uploads/2019/04/YGGL.pdf):
Diagram som visar samband mellan luftflöde (i liter per sekund och kubikmeter per timme), totalt tryckfall (i Pascal) och olika ductstorlekar (100, 125, 160, 200, 250 mm).
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Om jag läser detta rätt skulle till och med 125mm-versionen av ABC-YG/GL räcka fint för att uppnå mina 56l/s.

Är det alltså bättre (=mer flöde och mindre ljud) att smalna ner mitt 160mm-rör till 125mm precis innan ytterväggen och använda en ABC-YG/GL än att köra 160mm-versionen av ABC-GC?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.