Vi behöver hjälp att förstå vilken sorts brunn detta är och villet syfte den har.
Den är anlagd nån gång på 30-talet och ligger precis innanför tomtgränsen. Röret är utgående avlopp från fastigheten. Den svarta slangen är ingående vatten och har inget med brunnen att göra.
Brunnen upptäcktes vid rensning av utgående avloppsledning. Från brunnens botten går avloppet vidare till kommunens ledning i gatan. Vi har rensat brunnen och ska nu fylla igen. Men vi förstår inte syftet med brunnen och vet inte om den borde prepareras på nåt sätt eller hur tillgänglig vi borde göra den. Den ligger på 2 m djup.
Tacksam för alla upplysningar och förslag om vad vi bör göra innan vi fyller igen.
 
  • Bild av en gammal betongbrunn från 1930-talet med ett avloppsrör som går vidare till en kommunal ledning. En svart slang, som inte hör till brunnen, syns vid kanten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Claes Sörmland
Det ser ut som ett ett gammalt sandfång. De var vanliga avlopp från tvätt och kök, s.k. gråvatten samt dagvatten. Avloppsvattnet leddes direkt till brunnen och eventuella sandpartiklar och liknande stannade på brunnens botten medan gråvattnet flödade vidare till t ex ett dike eller gemensam avloppskulvert.
Sandfång används fortfarande för dagvatten.

Brunnen erbjuder också funktionen av ett vattenlås så att de stinkande gaserna från en avloppskulvert inte kan ta sig genom detta vattenlås.

Om ert avlopp från huset är påkopplad på denna brunn. I så fall är det hög tid att ta bort den före ni gräver igen.

(Betongen i brunnen känns väldigt 60-tal, inte 30-tal. Den skulle vara betydligt mer nedbruten och sandigare om den var från 30-talet.)
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Aha, tack så mycket!
Ja, vårt avlopp från huset är kopplat till brunnen. Så det bästa är att ta bort den helt? Rören är också gamla så vi har tvekat att göra några större insatser. Det är inte aktuellt att göra om hela avloppsdragningen den närmaste tiden. Det låter som ett ganska stort jobb att ta bort brunnen men om det är det bästa att göra så. Vad är risken med att låta den vara kvar, ökad risk för stopp?
 
Claes Sörmland
Jag ser två problem:

1. Det kan bli stopp i brunnen och gräver ni ned den så blir det ett enormt jobb att felsöka och rensa. Ni måste ju gräva fram den och 2 m är djuuuuupt.

2. Ni får dubbla vattenlås på avloppet. Om avloppsledningen är helt tät så blir den helt beroende på att er avluftning av avloppet fungerar för att vattnet ska flöda bra.

Men kolla med kommunens VA-enhet varför denna konstiga lösning finns där. Jag tror som sagt den är från 60-talet med tanke på hur fräsch den ser ut.
 
Krilleman
Det finns ytterligare ett problem om det vore så.

Alltså att allt dagvatten passerar detta sandfång kombinerat med spillvatten...
 
Claes Sörmland
Kan det ha varit så att tomtens dagvatten har anslutit till denna brunn förr när den gick hela vägen upp till markytan? D v s att dagvattenrören idag inte längre finns kvar som en gång var där för de anslöt högre upp? Att denna brunn samlade hushållets spillvatten och dagvattnet för leverans till den kommunala kulverten?
 
Claes Sörmland
Krilleman Krilleman skrev:
Det finns ytterligare ett problem om det vore så.

Alltså att allt dagvatten passerar detta sandfång kombinerat med spillvatten...
Du menar att lägger man på ett betonglock på brunnen och gräver igen så kommer markens vatten att sippra in i springan mellan lock och brunn och därmed in i avloppet?
 
Vi har frågat kommunen men dom som kom och tittade kliade sig i huvudet och visste inte vad det är för sorts brunn. Eftersom den ligger på vår tomt tyckte väl dom inte att det är deras sak att reda ut.
Vi har inte hittat nån annan information på tomtritningar e.d. Vår familj flyttade in i början på 70- talet så 60-talet kan stämma.

Vi har funderat på att göra schakt ner med betongrör men det är besvärligt då brunnens storlek inte verkar matcha dagens standardrör. Dessutom blir det knepigt med röret och slangen som går längs med brunnen att få till grunden utan en massa merjobb.
 
Krilleman
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Du menar att lägger man på ett betonglock på brunnen och gräver igen så kommer markens vatten att sippra in i springan mellan lock och brunn och därmed in i avloppet?
Nja inte nödvändigtvis.

Det jag ville poängtera är att många VA-verk idag inte tillåter dagvatten och spillvatten i samma avlopp...
 
Ok, tack!
Vi har nu rensat brunnen bara uppifrån, men kommer inte åt botten. När vi jämför djupet på brunnen med ledningen i gatan, verkar brunnen vara minst 1 meter djup. Är det nån som vet hur det är tänkt att man ska rensa botten på en sån här brunn?
 
Hur gick det för er med detta?
 
Vi gjorde till slut så att vi sågade upp ett hål i toppen på cementröret som går ner i brunnen. Sen satte vi rör (samma diameter som brunnen) upp till ytan. Tanken är att kunna få ner en spolslang och fixa eventuella framtida stopp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.