Hej. Jag och min sambo har införskaffat oss en lägenhet som behöver renoveras, att tilläggas gör vi mycket för första gången.

Nu till golvet. Vi började lägga klick-golv/parkett i två rum och det gick helt okej. La flytande med rörelsefog runt om och foam under.

Sen skiter det sig i vardagsrummet...
Vi har rivit en vägg så det nya vardagsrummet har gammal stavparkett i ena halvan och plastmatta i den andra. Vi fick till golvet helt ok med lumppapp och foam men när vi kommer till sista hörnet så funkar det ej, svajar för mycket. Vi har försökt att fylla upp med många lager papp men då sviktar det ändå. Just det hörnet har också utgång till balkongen och en dörr intill köket så kommer gå där mycket...

Vi är inte jätte sugna på att flytspackla hela golvet då vi dels måste riva upp plastmattan (hört att det är jobbigt) i ena halvan av rummet och riva bort parkettgolv i andra halvan. Det bör tilläggas att vi byggt upp en vägg på den halvan där det ligger parkett och att det Antagligen ligger sand där under (eftersom vi hittade sand i hallen). Om vi ska riva bort parketten så lär vi ju därför få bort det så nära den nya väggen som möjligt, men om det då dessutom ligger sand därunder som vi måste dammsuga bort så kommer väll väggen att paja?

Har googlat runt lite om såkallat renoveringsgolv, masoniteskivor m.m som man kan lägga på de befintliga men blir inte riktigt klok på vad de smidigaste sättet att gå vidare på är...

Någon som har förslag?
 
Redigerat:
BirgitS
B BallaBettan skrev:
Vi har rivit en vägg så det nya vardagsrummet har gammal stavparkett i ena halvan och plastmatta i den andra. Vi fick till golvet helt ok med lumppapp och foam men när vi kommer till sista hörnet så funkar det ej, svajar för mycket.
Menar du att befintligt golv svajar eller att det är sådana höjdskillnader att det nya golvet svajar?
I det första fallet är det inte mycket man kan göra utan att ta bort golvet.

Om det är det andra: Hur stora höjdskillnad är det och hur stora höjdskillnader får det vara enligt golvtillverkarens anvisning?
Man kan mäta genom att lägga ut ett vattenpass och justera under ena sidan tills vattenpasset säger att det är vågrätt och då mäta hur mycket man har behövt lägga under.
Hur stor höjdskillnaden är avgör vad man gör.
B BallaBettan skrev:
Antagligen ligger sand där under (eftersom vi hittade sand i hallen). Om vi ska riva bort parketten så lär vi ju därför få bort det så nära den nya väggen som möjligt, men om det då dessutom ligger sand därunder som vi måste dammsuga bort så kommer väll väggen att paja?
Sanden ingår inte i lägenheten utan är en del av husets stomme. Den är t.ex. ljuddämpande. Det innebär att ni inte får röra sanden. Detta är det normala, men kolla att det inte står något annat i stadgar och regler för föreningen.
 
Det var det nya klickgolvet som vi la dit som svajade så otroligt. Nu har vi tagit bort det vi la dit och kan konstatera att det är det befintliga/gamla underlaget som är svajigt. Vi har tagit upp ett liter hål i vardera del och ser att det är masonit under och sedan ca 5cm grus. Lägger till bild på hur det ser ut nu.

I höjd diffar det ca 1cm, men på flera platser kan man känna att det svajar trots att vattenpasset visar på rakt..
 
  • Rum under renovering med synliga väggar och golv; gammalt golv har tagits bort för att undersöka underlaget. Ett stort fönster med ljusinsläpp syns i bakgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
1 cm kan man ju inte justera med lumppapp utan då handlar det om masonitskivor och lumppapp. Vissa ojämnheter ska ju golvet tåla enligt anvisningarna så det ska ju inte behöva vara helt plant.

Men om gamla golvet svajar och man vill göra något åt det så får man ta upp det masoniten och flytta om sanden så att den återigen blir plan, mycket jobbigt. Eller så vänjer man sig vid det och bestämmer sig för att det är en del av charmen och karaktären med en äldre lägenhet och att helt plana stumma golv är något tråkigt som bara finns i steril nyproduktion. ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.