Hallå, någon som har växthuset emilia i trä ifrån skånska byggvaror?
Vill veta vad ni tycker om växthus i trä?
 
Vet inget specifikt om Emilia fr Skånska byggvaror, men trä och växthus generellt kan jag ge min uppfattning om. Har själv byggt ett växthus i trä. Dock tryckimpregnerat för att stå emot blöta bättre.

Trä är ett utmärkt material. Mkt trevligt att jobba med. Lätt att sätta upp vilken inredning som helst.

Insidan på vårt växthus förefaller inte bli överdrivet fuktigt, men det kan bero på hur det används och luftas. Mycket växter som vattnas flitigt (inkl golv och/eller markbäddar) kan förvandla ett växthus till tropisk regnskog. Då är inte trä det bästa materialvalet.

Det blir naturligtvis kondens på enkelglas/plast (på insidan), och det blir det nog året om med det Svenska växlande vädret. Så väl skyddat trä även på insidan. Lämpligast med linoljefärg (även på utsidan).
På utsidan är det året om mer eller mindre konstant utsatt för blöta och fukt (nattdagg t ex). Vidare slits färgen hårt på utsidan av snö som kasar.
Så, en mkt hög virkeskvalitet är ett måste, samt gott underhåll med målning/oljning. Hög virkeskvalitet innebär långsamväxt Norrlandsfura med mkt tätt mellan årsringarna, gärna fetved, och endast kärnvirke.
Ek är ännu bättre, kärnvirke naturligtvis.
Sedan finns Sibirisk lärk (äkta). Dock är den antagligen svår att få tag på nu. Samma förutsättningar som Norrlandsfura. Kanske aningens bättre fukttålighet än Norrlandsfuran.
Även Cederträ används. Samma förutsättningar som Norrlandsfura. Kanske aningens bättre fukttålighet än Norrlandsfuran.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.