Letar efter ett hus som behandlats med tjära/tjärolja eller liknande för att se hur det blir efter några år! Vi vill ha en naturligt grånad fasad.

Någon som kan erbjuda en visning m? Helst i Skåne/Halland men från Östersund och söderut funkar också! Annars funkar förstås foto.


Detaljer:
Vi ska bygga ett fritidshus nära havet i Skåne. Vi gillar utseendet med grånad fasad som obehandlat trä eller järnvitriol-behandlad fasad får. Det kustnära läget gör dock att vi vill ha någon typ av rötskydd. Ren tjära blir väl mörk medan gråpigmenterad tjära ofta drar åt blått. Nu spanar vi på tjärolja/båtsmörja/roslagsmahogny. Fintjära och linolja, eventuellt med tillsats av balsamterpentin borde ge ett rötskydd utan att bli för mörkt initialt för att sedan med tiden gråna. Att fasaden kommer få olika nyans beroende på väderstreck och takutsprång är vi medvetna om och tilltalas av.

1, Vilka är era erfarenheter av tjära på fasad?

2, Vilken komposition skulle ni välja för rötskydd och en grånad fasad?

3, vad är tidsperspektivet från nymålad fasad tills den grå tonen uppkommer?

4, Hur blir resultatet efter några år - har ni exempel som blivit fint grått?
 
Har inga bilder så lite text får duga. För 15-20 år sedan satte jag upp enkla vindskydd till nyplanterade buskar. Två staketstolpar med 24x36 mm läkt glest liggande mellan stolparna. Drog på två lager hemblandad roslagsmahogny (1/3-del av tjära, linolja och terpentin.)

De första åren var de bruna för att sedan allt eftersom gråna. De har stått sig förvånansvärt bra utan ngn mer behandling, men de har börjat ruttna på vissa ställen.

Så, efter 2-5 år har de grånat och efter 10-20 år börjar de ruttna upp. Därför måste roslagsmahognyn, liksom tjära och all annan färg/ytbehandling upprepas med jämna mellanrum om man vill skydda fasaden från att ruttna upp. Kanske klarar sig grovt gammalt högklassigt timmer av långsamvuxen och kådrik norrlandsfura/gran utan behandling i Norrland med kallt och torrt klimat, men det gäller inte i Skåne.
 
  • Gilla
hoogey
  • Laddar…
Vingarna på väderkvarnen i byn är tjärade. Vi brukar tjära på nytt när väder och vind har nött bort för mycket av den gamla tjäran.
Vi snickrade vingarna sommaren 1996 (jag var med som 14-årig lärling) och de är friska ännu.
 
  • Gilla
hoogey
  • Laddar…
Har själv målat med Auson Tjärvitrol. RIktigt nöjd med resultatet. Detta är 3 år gammal. Första året gjorde jag lager ett och sedan lager två andra året. Var ganska mörk i början men blektes fort och nu verkar den inte blekas mer men det återstår att se.

(Ser lite ljusbrun ut på garaget men är grå)
 
  • Gråmålat trekantigt hus med liggande träpanel och vita detaljer i fönster och dörr, nymålat med Auson Tjärvitrol. Trädäck i förgrunden och molnig himmel i bakgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Garage målat med Auson Tjärvitrol, ljusbrunt och grått med dubbla vita dörrar och en sidodörr, beläget i skogsområde, tre år gammalt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
hoogey
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.