Hej,

Jag bor i en liten BRF med 17 hushåll. I dagsläget har vi ett "annorlunda" system gällande avgiften för el, men även vatten. Klumpsumman för el för en hel månad delas jämnt mellan 17 hushåll. Det innebär att ett hushåll med 2 personer får betala lika mycket som ett hushåll med 5 personer. Dumt, eller hur?

Vi i styrelsen tittar på hur man kan göra systemet mer rättvist. I varje hushåll finns elmätare som man möjligen kan läsa av i slutet av månaden.

Har någon träffat på ett liknande scenario eller har förslag på hur man enkelt skulle kunna lösa detta?

Tack på förhand!
 
BirgitS
Liknande: Där jag bodde tidigare var det gruppabonnemang för vattenförbrukningen och då lästes det av hos var och en varje år och så justerades avgiften utifrån det. När det gäller el skulle man ju kunna tänka sig att det räknas fram en schablonavgift per månad utifrån förra årets förbrukning som sen slutjusteras vid en årlig avläsning. Om mätarna ska läsas av manuellt så tror jag det är svårt att få det att fungera med avläsning varje månad för rätt som det är folk bortresta i några veckor.
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Det normala är annars att kostnader fördelas i proportion till varje lägenhets andelstal i föreningen. Dvs små lägenheter betalar lite mindre än stora lägenheter. Finns elektroniska lösningar för individuell mätning och debitering från olika privata serviceföretag men det kostar en del att implementera men väl värt för er att undersöka.
 
  • Gilla
klimt och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Detta är reglerat i lag hur det ska lösas, närmare bestämt i 7 kap. 14 § bostadsrättslagen. Andra stycket lyder:

Text om att kostnader för uppvärmning, nedkylning, varmvatten eller elektricitet kan fördelas efter individuell mätning och påverka årsavgiften enligt stadgar.

Så i och med att ni mäter elen lägenhet för lägenhet så ska ni anpassa årsavgiften (= den ni betalar per månad) så att alla betalar för sin andel av elen. Ni kan t ex läsa av elmätarna varje år och justera årsavgiften för varje lägenhet efter förra årets förbrukning. Glöm inte att dra av den gemensamma elförbrukningen som fördelas lika mellan lägenheterna eller efter andelstal. Kolla vad det står i stadgarna om årsavgiften och hur styrelsen bestämmer denna.
 
  • Gilla
Fotografen och 1 till
  • Laddar…
Låter lite mystiskt att det nu finns el-mätare i lägenheterna? I så fall borde de tillhöra el-nätsbolaget på orten och ansvarar för att elförbrukningen blir debiterad och även som underlag till el-handelsbolaget. Om det är någon annan form av enkel elmätare kanske de inte alls är godkända/klassade för debiterande mätning?
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
C
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Vad är det som är komplicerat i debiteringsmodellen?
 
C
D Daniel 109 skrev:
Vad är det som är komplicerat i debiteringsmodellen?
Jag tänker på timdebitering och effektavgifter. Bakom IMD finns ju en idé om att även lägenhetsinnehavare skall vara "medvetna" om sin förbrukning och kunna påverka sin kostnad. Men när det gäller elen idag räcker det ju inte med att snåla, utan även förbrukningsmönstret är ju avgörande för priset. Om nu Kalle väljer att köra tvätt/disk/dammsugare dagtid så borde ju inte Berit behöva vara med och betala extra för det.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Om man stämmer av årligen är det ju lämpligt med ett fastprisavtal som sätts i samband med avstämningen. Då blir det ganska rätt med schablonen. Effektavgiften kommer att bli rätt förutsägbar för en bostadsrätts förening.
 
C
D Daniel 109 skrev:
Om man stämmer av årligen är det ju lämpligt med ett fastprisavtal som sätts i samband med avstämningen. Då blir det ganska rätt med schablonen.
Man slipper dock inte undan momskravet om man gör en årlig avstämning. Det skall då vara en rent schablonmässig fördelning utan något inslag av faktisk uppmätt förbrukning.

Hur som helst, man behöver kika på vad stadgarna säger om hur årsavgiften skall fördelas, men troligen är rakt upp och ner felaktigt att dela kostnaden lika - åtminstone om inte alla lägenheter råkar ha samma andelstal.

Är inte uppdaterad på hur det generellt ser ut i nuläget, och det varierar ju lite beroende på nätägare m.m. men man bör nog inom föreningen fundera på om det verkligen finns något att tjäna på att ha ett gemensamt elavtal.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Det är väl krav på individuell debitering om det inte finns en bra anledning för att inte ha det. Något det sällan finns för el. Dessutom brukar det minska kostnaden.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
C
D Daniel 109 skrev:
Det är väl krav på individuell debitering om det inte finns en bra anledning för att inte ha det. Något det sällan finns för el. Dessutom brukar det minska kostnaden.
Ja, paragrafen i bostadsrättslagen som @Claes Sörmland citerade i #4 antyder ju att det åtminstone var lagstiftarens vilja att det skall vara ett krav. Men i praktiken är det ju inte många som har IMD för värme och varmvatten, som ju också omfattas av paragrafen. Vet inte om detta prövats rättsligt...?

Jag var mer inne på att skippa det gemensamma elavtalet och låta var och en teckna sitt eget avtal.
En gång i tiden kunde man tjäna en hel del på ett gemensamt avtal. Räknade på det för länge sedan, men då fanns det ingen ekonomiskt vinning i det direkt. Någon som sitter inne med aktuella kalkyler?
 
Jo, just på värme och varmvatten bedömdes det i allmänhet inte vara värt det. Men det gäller normalt sett inte el.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
C
D Daniel 109 skrev:
Jo, just på värme och varmvatten bedömdes det i allmänhet inte vara värt det. Men det gäller normalt sett inte el.
Vem gjorde den bedömningen?
 
Om elmätarna är i varje lägenhet är det ju kanske svårt, men man kan väl mäta av per olika perioder, debitera för det och sedan justera när man mäter av nästa perioder.

Vi har ungefär samma fast mätarna per lägenhet är inte i lägenheten. Förvaltaren mäter av varje kvartal och så betalar vi under nästa kvartal för föregående kvartal (fast uppdelat per månad).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.