Hej,
Vi har en balkong på vårt hus från 1946 vars räcke börjar rosta. Räcket är i någon slags metall som är målat flera gånger, dock inte av oss. Vi vet alltså inte vilken metall räcket är gjort av och vilken sorts färg det är målat med. Dock inser vi att räcket behöver bli rent från färg på något sätt, bli av med den rost som börjat komma för att sedan få ny färg. Problemet är dock att vi inte har den blekaste aning om hur detta ska gå till... Har någon gjort något liknande? Kan ni tipsa om lämpligt tillvägagångssätt för att få bort färgen, typ slipa? Tacksam för alla tips!
 
  • Balkongräcke av metall med rost och avskalad färg sett från en balkong med utsikt över en trädgård och en träterrass med utemöbler.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Rostigt metallräcke mot träpanel på balkong med utsikt över en frodig trädgård med gräsmatta, träd och buskar under en klar blå himmel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag hade provat med lamellskiva eller grovrengörare. Lamellskiva är till rondell/vinkelslip grovrengörare finns i olika varianter.
 
C
Röstar också för grovrengörare typ Scotch-brite-rondell. Tycker det ger bäst finish. Se upp med att gamla färger kan vara ohälsosamma, typ blymönja.
Sen på med rostskyddsprimer och sedan täckfärg. T.ex. Isotrols system.
 
Hej!

Googla på rörbandslip, finns billiga varianter att köpa på nätet om man vill. Köp lite slipband i olika korn och sedan scotchbriteband (brukar finnas kit med olika grovlek där också). Sedan bara att köra, "superenkelt" och effektivt. Det går givetvis att köra med vinkelslip och putsrondeller, men det tar lite mer tid och kräver lite mer av som utför och kan vara knepigt på utsidan av balkongen (ibland måste vinkelslipen även den inhandlas). Efter utfört arbete går det bra att sälja på blocket (eller till grannar med samma problem).

Edit: Kikade ordentligt och inser att inte allt är av formen runt. Rörbandslip funkar dåligt på fyrkantiga saker, dör får man nog använda vinkelslip och putskiva ändå.

/E
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.