Hej,

Jag har börjat med ett projekt för att förbättra ventilationen i mitt 2 plans hus från 1964 som är byggt i ytong, jag vill få bättre inomhusklimat och vill också sänka radonhalten som idag är ca 550. För att koppla in en värmeväxlare med Nibe FLM30 som är kopplad till bergvärmepumpen och som redan fanns när jag köpte huset så behöver jag några ventilationsrör. Det skulle vara smidigt med rektangulära ventilationsrör, jag har hittat sådan i plast på Bauhaus men eftersom andra firmor på nätet alltid verkar vara billigare så undrar jag om någon vet om en firma på nätet som säljer rektangulära ventilationsrör i plast, jag har redan hittat http://www.ventilationsbutiken.se/ och http://www.ventilation.nu/ men ingen av dessa har rektangulära rör.

Vad jag gör för förbättrad ventilation är att sätta spaltventiler på alla fönster i sovrum, vardagsrum och allrum, i dag så kommer inluft bara via springor runt fönstren. Jag fick tag i Biobe spaltventiler billigt på http://www.leifarvidsson.se/
Jag skall också sätta ventiler mellan rummen då det idag inte finns några, inte ens några urtag i dörrkarmen övanför dörren som är vanligt i andra hus. Luften drar jag ut via badrummet, tvättstugan och toalett, som idag har ventilationsrör i plåt som går upp till taket, de rören skall kopplas ihop och dras till värmeväxlaren som står på bottenvåningen, sen används ett av de rör som idag går till taket för att skicka ut luften. En billig smidig lösning som inte innebär några stora ingrepp i huset, tex inga nya ventilationsrör behöver dras genom bjälklagen.

MVH Hans
 
Var det Fresh rektangulära kanaler du såg på Bauhaus? Jag vet att det fanns flera rektangulära för 2 år sedan, men nu verkar PAX och Myson bara ha runda. Som jag minns det var Bauhaus relativt billiga på Fresh, jag tror att COOP har också.
http://www.fresh.se/ Kanalsystem i plast
Med pris ;) http://www.k-rauta.se/vvs_6981.htm
Lite mer letande visar att Clas Olsson har rektangulära Myson, men de finns inte på Mysons hemsida :surprised:
http://www.clasohlson.se/  Värme & Kyla/Fläktar/Ventilation
 
Hej,

Tack för tipsen, jag visste inte att Clas hade rektangulära kanaler, men de är inte den typen jag vill få tag i.
De jag såg på Bauhaus är större än de från Myson, ca 150x50 så det kanske är ett annat fabrikat. Jag vill använda rektangulära för att ansluta värmeväxlaren så det kommer att gå mycket luft igenom de rören. Utrymmet vid taket bland värme och vattenrör är inte stort så det underlättar med rektangulära rör men en annan ide är att använda vanliga runda plåtrör och knäcka till dom där de måste passera andra rör.

Det ursprungliga systemet i huset använder rektangulära plåtrör och det skulle också gå bra men jag har inte sett såna någonstans, de är ca 180x80 och liknar de som används i större format i industrilokaler.

MVH Hans
 
http://www.lindab.se/ har rektangulära kanaler i plåt, Rekt heter systemet, men jag vet inte vilka mått eller pris ;)
 
Dessa rektangulära kanaler i plast är guld värda när det blir trångt.
Jag missade i planeringen av husets ventilation, men kunde med hjälp av dessa kanaler klämma in motsvarande en 100-kanal i en 70mm reglad vägg med standarddon + att en takstol hade hamnat där jag inte ville ha den. Se nedan.

DSC02573.jpg

DSC02574.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.