Så länge man inte har inomhustemperatur över tjugo grader är man alltså säkert
mot legionella i kallvatten rören oavsett omsättning 😎
 
janwide
Rickard. Rickard. skrev:
Nej.
PAL eller alupex i raka längder är det som är snyggaste alternativet till koppar, rör på rulle får man aldrig särskilt snyggt.

Alupex är bara vita rör som inte sticker ut nått och största estetiska skillnaden är väl att skarvar och kopplingar är lite mindre diskreta än pressade koppardelar. För raka enkla dragningar skulle jag säga skillnaden är minimal men är det mycket trix så blir nog koppar mycket bättre.
Håller med. Prisol är svårt att få snyggt. Men blir nog mindre kondens än på oisolerade kopparrör. PAL låter vettigt. Har aldrig använt det.
 
E Elisabeth68 skrev:
Vi ska dra vattenledningsrör från badrum till kök längs taket via vardagsrummet i vårt fritidshus. Vi har bestämt koppar, men har nu blivit osäkra då vi läst på om kondens. Ska vi välja plast? Men hur skulle det se ut? Rören kommer dessutom gå förbi innerdelen av en luftvärmepump, se bild. Rörmokaren kommer till veckan, så lite bråttom med detta!
Försök få det gjort med rör som Rickard nämner i #8 dvs PAL, Alupex med 16 mm som är likt 15 mm koppar rent dimensions, utseendemässigt får man bättre flöde och kondensrisken är mindre också. Går enkelt att bocka snyggt och även enkelt att få lika rakt som metallrör dessutom billiga om man inte gödslar med pressdelar. Man blir oberoende av vattenanalysen också dvs tex lågt pH som fräter på koppar och en insida som inte så lätt bygger avlagringar om vattnet tex är hårt.
 
Armaflex?
Fungerar ju för köldbärarsystem där man kör kallare temperaturer än omgivande daggpunktstemperatur, dvs våt kyla.

Kanske inte så snyggt dock
 
janwide janwide skrev:
Håller med. Prisol är svårt att få snyggt. Men blir nog mindre kondens än på oisolerade kopparrör. PAL låter vettigt. Har aldrig använt det.
Beror nog på vem som drar prisolrören om de blir raka eller inte. Koppar har ju en viss bakteriedödande effekt också som inte plaströr har.
 
  • Gilla
Elisabeth68
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.