Vi håller på att renovera en sommarstuga som senaste tillbyggnaden var början på 60-talet. Bland annat så kommer vi se över ventilationen och tidigare har det varit självdrag vilket inte fungerat då vi ej eldat i den öppna spisen samt att fönster m.m. blivit tätare genom åren.

Så vi kommer bygga ny ventilation med en takfläkt (av olika anledningar, bland annat då vi redan har ett hålrum i taket av en gammal skorstenspipa) för frånluft. Denna kommer ta luft från badrum (nytt) samt kök.

Värt att veta är att fritidshuset nyttjas frekvent över sommarhalvåret och kommer börja nyttjas på helger etc under vinterhalvåret. Det kommer även sättas in en luftvärmepump.

Jag kommer sätta tilluften själv och kommer sätta en ventil i varje sovrum (3 st) i inre hall samt i vardagsrum. Men frågan är vilken ventil vi ska sätta? Spaltventil ovan fönster eller vanlig friskluftsventil och isf vilken sort?

Tack!
 
T topmount skrev:
Tänker ni ha värmepumpen på grundvärme? I såna fall kommer ju självdrags ventilationen fungerar igen. Skulle rekommendera termostat styrda ventiler, för att få en okej värmekostnader. [länk]
Tack!

Värmepumpen kommer ha underhållsvärme på vintern och värma upp de helger vi är där. På sommaren kommer den med största sannolikhet vara avstängd. Takfläkten är redan bestämd då vi ändå måste åtgärda ventilation från badrum och har en gammal plåtpipa med genomföring i tak som måste plockas bort.

Hur fungerar de termostatstyrda ventilerna?
 
F fluffe97 skrev:
[länk]

Rekommenderar denna friskluftsventil. Enkel att installera och kommmer att ge dig mer frisk luft än att bara sätta spaltventiler vid fönstrerna. /Fluffe
Tack - känns prisvärd med
 
  • Gilla
fluffe97
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.