Hej, vi har ett hus byggt 1976 i lättbetong och har gett oss på att renovera i källaren. Har rivit bort all panel som var reglad direkt på husgrunden, så nu är lättbetongen exponerad.

Mellan husets väggar och panelen som satt innanför var det glasfiberisolering, som vi nu tagit bort. Vi tänkte att vi skulle putsa upp väggarna och sen måla med silikatfärg.

Nu till min fråga - jag har förstått det som att lättbetong i sig är ett välisolerande material, borde man ändå tänka sig att tilläggsisolera insidan av väggarna, typ med multipor plattor, se länk här:

https://gds.se/spara-energi/isolering/isolera-vagg/sa-isolerar-du-kallaren

Känns ju som att det kan finnas en poäng i att isolera ytterligare, i synnerhet som vi nu tagit bort den tidigare isoleringen. Kan tilläggas att vi också ska installera vattenburen golvvärme i källaren, så det kommer ju värma på bra.

Samtidigt kanske det är overkill och onödiga pengar att isolera med 10cm plattor när det redan är en isolerande konstruktion från början (är väl typ 30-40cm tjockt med lättbetong)

Hur hade ni tänkt? Tilläggsisolera eller inte?

Mycket tacksam för svar!
 
N
Gör det lite enkelt, isolera inte.
Lätt betong håller bra mot kyla.
Men är inte 30-40 cm, utan kanske 20-25 cm på ytterväggar.
 
  • Gilla
Nilslundgren
  • Laddar…
Om du ska dränera så använd Isodrän, 10 eller 20 cm tjockt. Man ska inte isolera på insidan för man flyttar in fryspunkten.
 
  • Gilla
anaitis
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.