Hej!
Jag har ett par frågor om tilläggsisolering. Vi har en gammal sommarstuga från 50-talet, som är i trä på utsidan. Det är mycket som behövs göras på det, men det mesta träet på utsidan är i ganska ok skick och har ommålats ca var 10e år. V har dock haft en del fukt i huset (bland annat har taket läckt tidigare och mycket fukt i källaren vilket har gjort att hela känns som ganska fuktigt innan man eldat i det frampå våren).
En fundering vi har nu är att göra en helrenovering för att kunna bosätta sig permanent i huset. Därmed hade vi tänkt att dränera huset, byta ut hela taket och lägga en ny ordentlig isolering där, samt att tilläggsisolera husets samtliga rum inifrån (huset är endast 55 kvm exkl källaren). Undrar främst hur vi skall ta reda på skicket i nuvarande väggar? Hur tar vi reda på om det är mögel inne i väggarna som inte syns? Kan vi tilläggsisolera och bo permanent i huset även om det skulle vara gammalt mögel i väggarna, torkar då detta upp eller blir det ännu värre? Har också läst att man upptäckt att även gammalt "torrt och dött" mögel är farligare än man tidigare trott. När väggarna är isolerade inifrån, kan då eventuellt mögel i originalväggarna ändå påverka inomhusmiljön?
Tanken just nu är att eventuellt bo i detta hus ett par år, och sedan eventuellt bygga ett nytt hus istället. Därför vill vi inte lägga för mycket jobb och för stora investeringskostnader (som att renovera om hela väggarna och isolera utifrån). Men oavsett vill vi ha en bra boendemiljö även i nuläget eftersom det också kan bli ganska många år vi bor i det.
Undrar också om gammal torpargrund som varit mkt fuktig (källaren) kan torkas upp utan att det blir bestående skador?
Tacksam för snabbt svar om möjligt! :)
 
Det verkar nog som en Anticimex besiktning vore en bra investering. När de ändå är där passa på att teckna ett trygghetsavtal, det är det enda som ersätter hussvamp som är en allvarlig riskfaktor med torpargrund.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.