Hej

Vi har en sommarstuga (timmmerhus) i Jämtland som just nu står kallställd vintertid men som på sikt kanske kommer att användas kortare perioder kring påsk och sportlov. Idag endast utedass men planer finns på toa innomhus (förbränning)

På planerna står tillbyggnad av utrymme för dusch, toalett och teknik men det kan dröja flera år.

Idag vattenförsörjning ifrån grannen (sommarvatten). Varmvattenberedare saknas. El finns.

Vi behöver nu borra en egen brunn och funderar på om vi skall fixa ett litet teknikhus direkt ovanpå brunnshålet eller om det är bättre att placera tekniken inne i huset. (det finns plats under en trappa till övervåningen)

På sikt (i samband med tillbyggnad) så flyttas nog allt in i det nya utrymmet.

Kortsiktigt är det viktigaste att få basal vattentillgång. Varmvattenberedare kan vänta.

Förslag?
 
Skall ni ändå göra mer permanenta lösningar så är väl en liten bod över borrhålet med isolering och frostvakt att föredra?

Vad har ni för planer för området över borrhålet senare?
 
pacman42 pacman42 skrev:
Skall ni ändå göra mer permanenta lösningar så är väl en liten bod över borrhålet med isolering och frostvakt att föredra?

Vad har ni för planer för området över borrhålet senare?
Det är nästa fråga:) Antingen lägger vi borrhålet en bit ifrån och låter det vara vildvuxet när vi gjort tillbyggnaden och plockat bort boden. Eller så försöker man lägga borrhålet så att det hamnar inom tillbyggnaden. Det är dock svårt att veta exakt var det blir och så vill vi nog gärna undvika att borra och vibrera för nära huset som står uppallat på stenar på mark som inte är superstabil.
 
Vi valde att lägga borrhålet ca 20 m från huset och på en högre punkt. Borrhålet blev 30m och grundvattennivån endast 2m under mark. Vete fasen om jag inte skulle kunna försörja huset med en sughävert då kranen inne nog är strax under grundvattennivån uppe vid brunnen:)

Siktar nog på att ändå lägga teknikutrymmen nere i stugan (i hallen)

Pratade med rörisen och han föreslog att ett alternativ till dränkbar pump i borrhålet är att sätta en sugande pump nere i huset istället. Det finns tydligen modeller (Som Wilo BOOST-5) som skulle funka.

Vad tänker forumet. Även om pumpen är tyst (58db) så är det ju tystare med en pump i borrhålet.

Andra överväganden?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.