Vi ska bygga nytt hus på 169 kvm i 2 plan med en Nibe Fighter 360P.

Jag undrar om det är möjligt att värma upp verkstad/garage med samma värmesystem genom kulvert och fläktradiator. (Garage 30 kvm 4-8C, verkstad 15 kvm 18C, båda isolerade minst 100/170 mm).

Kommer värmepumpen att orka med detta eller blir det bara el-spetsvärme?

Vilken lösning skulle ni rekommendera som alternativ?

/Fredrik
 
Det är inte distributionen av värmen som är problemet utan hur mycket effekt du får ur frånluftvärmepumpen. Jag har en 310 P som är något mindre och den ger ca 1,5 kW vilket brukar räcka ner till ca 7 plusgrader utetemp.
Sätt bergvärme så klarar du hela huset inkl garage m.m.
 
Tveksamt att du klarar den ytan med en vanligt FVP. Har en IVT 495 (kombinerad luft-/jordvärme) som vi värmer 123+50 kvm med. Funkar utmärkt, men då har vår pump dubbla effekten jämfört med 360P.

Ett alternativ är således att uppgradera pumpen.
Ett annat är att värma garaget med en fristående FVP (men det blir säkerligen lika dyrt som att uppgradera och då känns det bara dumt)
 
du klarar inte at värma huset,, så det räcker inte till garaget också.
blir alltså mycket el, sett på ett helt år.
inte ens en bra lösning för bara huset som sagt. över vär en annan värmekälla
 
Tack för bra svar!

Lutar åt jord- eller bergvärme alltså. Vad ser ni för för- eller nackdelar?

Finns det någon fördel med bergvärme som uppväger den dyrare borrningen? (Jordvärmeslingan kan läggas i samband med grovplanering utan att förstöra några planteringar.)
 
Du har normalt något högre verkningsgrad i ett borrhål än vid jordvärme. Tvivlar dock på att den extra effekten kompenserar för de högre investeringskostnaderna. Kör jordvärme om du ändå inte grovplanerat.
 
du har absolut ingen högre medeleffekt i jordvärmen, så du ska absolt inte borra om du har plats för jordvärme. bergvärme lägger man om man inte kan lägga jordvärme (om man har en uppväxt tomt, eller för liten tomt)

den skilnad som finns är att med bergvärme så kan man bygga frikyla.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.