Finns det några byggnormer eller regler kring hur man ska lägga dagvattenledningar, t.ex. minidjup för olika platser?

Vi har en nybyggd fastighet där dagvattenledningarna är frysta hela vintern. Hängrännor och stuprör fungerar inte eftersom det är stopp. Ledningarna börjar inte fungera förrän tjälen går ur marken. Detta är i norra Sverige. Ledningarna ligger bara 40-50 cm under markytan. Får man bygga på detta sätt?
 
Claes Sörmland
Här ligger vanligen dagvattenledningar inte djupare och de fryser inte. Det är väl som vanligt, att erfarenheter från den nedre tredjedelen av landet inte gäller under mer arktiska förhållanden.

Du har rätt till en fackmässig produkt enligt konsumenttjänstlagen. Dagvattenledningar som fryser kan inte sägas vara fackmässigt utförda. D v s det är fel i varan och du kan reklamera hos företaget så får de göra om.

(Det vanligaste skälet till att det fryser i dagvattenledningar är att ledningarna ligger utan fall eller med bakfall så att smältvattnet inte hinner rinna undan innan det fryser. Kanske är det kallare i marken hos dig så att dagsmejans vatten fryser trots fall?)

Branschens standard för anläggningsarbeten är boken AMA Anläggning 23:

https://byggtjanst.se/bokhandel/ama/ama-anlaggning/ama-anlaggning/ama-anlaggning-23

Tyvärr kostar den kring 5000 kr för konsument att köpa.
 
Om jag frågar så här då... Borde vi inte ha fått relationshandlingar som beskriver var ledningarna var tänkta att ligga (enl byggnorm) och var de faktiskt ligger?

5000 för boken är väl ok om svaret faktiskt finns där, men gör det det då?
 
Claes Sörmland
G gray1 skrev:
Om jag frågar så här då... Borde vi inte ha fått relationshandlingar som beskriver var ledningarna var tänkta att ligga (enl byggnorm) och var de faktiskt ligger?
Om ni har avtalat om det. Och det verkar ju lämpligt när man bygger ett nytt hus. Man behöver ju detta för slutbeskedet, annars lämnar man ju felaktiga uppgifter till kommunen om ritningarna för dagvattensystemet är projekterat på ett sätt man faktiskt byggdes på ett annat sätt.

Att ändra på dagvattensystemet kräver ju dessutom anmälan till kommunens miljönämnd. De flesta (?) kommuner löser ju detta sömlöst när man samlar in tekniskt underlag för startbesked, alltså ser till att miljönämnden tar emot denna anmälan parallellt. Som sökande går det så smidigt att man ofta missar att man faktiskt har gjort en anmälan till miljönämnden. Men om man nu inte anlägger det dagvattensystem som man har anmält till miljönämnden och därmed dessutom inte följer de tekniska handlingarna som man lämnat in för att få startbesked så bryter man både mot PBL och mot miljöbalken.

Men jag förstår att det sparar pengar att grävkille bara löser problemet ad hoc på plats utan dokumentation eller anmälan till kommunen.

G gray1 skrev:
5000 för boken är väl ok om svaret faktiskt finns där, men gör det det då?
Den erbjuder standarder och förutsättningar men naturligtvis ingen projektering för just ditt småhusbygge. Ett sånt ritar ju vanligen en anläggningskonsult (som inte sällan jobbar för det småhusföretag som man har köpt ett kataloghus av).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.