Hur använder man alla delar för bästa uppvärmning, inte matlagning.

Man drar ut spjäll max vid kallstart? En sådan skjutspjäll ovanför spisen, i skorstenen.

Gammal Ankarsrum vedspis i gjutjärn utomhus på ett stativ, med locket och brännkammaren synliga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Fyll ugn med sten/tegel, elda försiktigt då dessa inte ger mängder med värme. 1,5-3kw kanske är värmande effekten. Skulle inte kalla den för optimal för uppvärmning om den inte ska lagas mat på.
 
Norrtull Norrtull skrev:
Fyll ugn med sten/tegel, elda försiktigt då dessa inte ger mängder med värme. 1,5-3kw kanske är värmande effekten. Skulle inte kalla den för optimal för uppvärmning om den inte ska lagas mat på.
Vanligt regel? I bakugnen och nedre förvaring (ej med på bilden)?

Elda försiktigt, skjutspjäll nästan stängt när varm och nedre luftintag så lite som möjligt?

Den kanske borde brytas ut till en nyare kamin. Den står också inte vid sovytan.
 
S sheds skrev:
Vanligt regel? I bakugnen och nedre förvaring (ej med på bilden)?

Elda försiktigt, skjutspjäll nästan stängt när varm och nedre luftintag så lite som möjligt?

Den kanske borde brytas ut till en nyare kamin. Den står också inte vid sovytan.
Fyll i stora hålet, där är ugnen. Det blir bra med tegel, råkar du ha ett par fina täljstens ska dom också in där. Som sagt, denna spis är för matlagning primärt, inte som huvudsaklig värmekälla.
 
I gamla hus med rejäl murstock så var murstocken i sig en viktig värmelagrare och värmeförmedlare mellan rummen som var i anslutning till murstocken på den tiden när vedspisen användes flera gånger dagligen - ofta hade man också kamin eller fattigmans-kakelugnar¹ i anslutande rummen eller våningen ovan om den var så stor hus.

med andra ord själva vedspisen är inte så jätteeffektiv värmekälla där den är inmurad utan värmeupplagringen och uppvärmningen av huset mellan eldningstillfällena var till stor del murstocken, och konstant varm murstock såg till att ventilationen också fungerade i huset.

¹ öppen spis/kakelugn som var byggd på samma sätt med rökslinga upp och sedan ned efter sidorna innan in i skorstenstockens uttag, som skulle värma eldstadens (tegel)stenmassa men utan 'kaklet' på frontsidan då det var förbehållet de lite mer välbärgade hushållen...
 
  • Gilla
Norrtull och 2 till
  • Laddar…
Som ovanstående skribent säger. I gamla hus eldades det alla dagar om året. Murstocken blir till slut varm och håller hela värmemagasinet. Men en liten köksspis som eldas sporadiskt kommer aldrig orka värma upp en stor murstock.
 
I Finland var det länge mer eller mindre standard att mura in en cirkulationskanal bakom vedspisen. Röken från spisen går rakt upp till sommarspjället som är strax under mellantaket. Om sommarspjället är stängt och muren litet varm pressas röken nedåt till strax under vedspisens höjd där den svänger uppåt och far ut genom vinterspjället. Ovanför spjällen förenas de båda kanalerna till en.
Sommartid när man bara lagar mat har man sommarspjället öppet.
Vintertid tänder man med båda spjällen öppna och när draget är igång skjuter man försiktigt sommarspjället tills all rök far ut genom cirkulationskanalen och vinterspjället. När elden har brunnit ut helt skjuter man vinterspjället och så håller muren litet värme som en kakelugn.

Att elda för värmen i vedspis utan cirkulationskanal på rikssvenskt vis är ganska ineffektivt. Eldstaden är liten och det behövs en hemmafru som håller elden brinnande 16 timmar i dygnet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.