Vi ska bygga en uteplats vid huset, och vill ha plasttak. Det finns genomskinligt (klar) och olika vita, opalvita. Vill ha billigt men hållbart, t ex Bauhaus eller Hornbach. Vad rekommenderar ni? Har håller för solens nedbrytning?
 
Till en pergola ska du ju inte ha nått plasttak överhuvudtaget.
 
  • Gilla
48:an
  • Laddar…
F fribygg skrev:
Till en pergola ska du ju inte ha nått plasttak överhuvudtaget.
Fel begrepp då, uteplats med plastisk.
 
Vad som är billigt är ju en perspektivfråga. Billigt inköp kan betyda kort tid tills missfärgning, sprödhet och sämre ljusgenomsläpp. Och kort eller oanvändbar "garanti". Då blir det lätt ett dyrt val. Tror det blir svårt att få erfarenheter kring detta då folk sällan lägger tillverkare, modell, material på minnet av sina plasttak (jag kan ha fel 🙂) och tidsintervallen är väl iaf 5år+ för att vara relevanta.

PC tycks iaf vara ett bra plastval överlag även om PVC nog funkar det med, https://at-machining.com/sv/uv-resistant-plastics/
Egenskaper och användningsområden för olika plaster: Polycarbonat, Akryl, PET, PVC, Nylon, PEI, PTFE.

Rias (Bauhaus m fl) kör med PC: https://www.rias.se/bygg/produkter/byg/kanalplast-620/633
Billigare Gop (K-Rauta) tycks ha PVC som förstahandsval. Kan vara smart att studera vad "garanti 10-15 år" innebär, lär vara svårt att mäta t ex ljusgenomsläpp och sprödhet av en konsument.
Priserna varierar ju rejält men som sagt, det finns nog anledning till det och bara du kan avgöra vad "billigt" och "prisvärt" innebär.
 
  • Gilla
48:an
  • Laddar…
Kan inte förstå det här med pergola utan plasttak. Vi bor trots allt inte vid Medelhavet där det kanske regnar sporadiskt under sommaren. Några influencers i trädgårdsbranchen har fått många att fixa en pergola utan plasttak där de fina möblerna med fina dynor ständigt måste skyddas från Sveriges återkommande regnskurar.
 
BirgitS
G G.L. skrev:
Kan inte förstå det här med pergola utan plasttak.
Definitionsmässigt så är det inte en pergola om där finns ett tak eller väggar. En pergola ska täckas med klängväxter och är till för att få en uteplats i skugga och där vinden kommer åt att svalka. Mycket trevligt när det är värmebölja.

Ett mer eller mindre genomskinligt tak gör det varmare under.

Alltså olika ändamål och i trädgården kan det vara trevligt med båda delarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.