Vi har också satt spottar på vårt garage och en annan byggnad som är runt vår innergård. Det vi tänkte på var att inte sätta över fönster, vi tycker det bler fel ljus då. Annars tycker jag inte man behöver tänka på x antal per löpmeter, utan oftast ser man naturliga ställen att sätta de på. Vi har förresten inte satt 12 v utan 220, pga att vi inte ville gömma en transformator.
Lycka till, det blir helt klart fint vad du än väljer.
 
Håller med, hoppa över 12 V och kör 220 V IP 44 lampor istället så slipper du transformatorerna.
 
Vi har tak framför entrén på ca 2 m2.
3 st 220V-spottar. 1 nära dörren, 1 vid sidofönstret samt 1 i mitten nära där taket börjar.
Hmm, försöker förklara med en liten skiss... ;)


fönster dörr
--------------
| X X |
| |
| X |
--------------
 
micke_011 skrev:
...samt att ha klocka på alla utomhus-spotarna utom de just vid entrén.
Jag skulle haft skymningsdeckare för takfot-/fasadbelysnigen förutom vid entrén där jag även skulle välja röresledeckare. Välkomnande att se när man ska fippla med nyckel på väg in i huset (eller när man skall låsa).
 
Testa en dold ljusslang runt hela huset, fäst under takuthänget. Garanterat skitsnyggt!
 
Tor skrev:
Testa en dold ljusslang runt hela huset, fäst under takuthänget. Garanterat skitsnyggt!
Vilken sorts "dold ljusslang" tänker du på??
Har själv funderat på den där "julslingan" som är ganska tjock, tror "Ernst" använde den för nåt år sen på ett liknande sätt dvs. dold i fönstrets ovankant på ett burspråk/glasveranda e. dyl, såg faktiskt riktigt snyggt ut.
Det som jag dock inte blir klok på är hur man döljer den där stora, tjocka, svarta sladden/stickproppen samt om man måste kasta bort hela slingan om en lampa går sönder??

Fast du kanske hade någon annan typ av ljusslang i åtanke, berätta är du snäll...........

//Christina.
 
Menar en "vanlig" ljusslang, en massa lampor i en slang som är c:a 10mm i diameter. Dock så ser man till att göra en bra installation så att man slipper se kabeln - låt en elektriker sköta detta i värsta fall.

Slangen skall dock inte vara av typen som säljs på typ Silvanbygg, utan en av bättre kvalitét. På de enklare varianterna dör en hel meter om en lampa går, på de bättre så är lamporna paralellkopplade, så det gör inget om en lampa pajar. Livslängd ligger på c:a 20000h (kan höjas om man dimmrar slangen), sen har väl så många lampor slocknat att det bara är att slänga den. Mad tanke på att slangarna är rätt billiga innebär knappast detta nåt problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.