Det är intressant med värderingar av hus i allmänhet men särskilt nybyggda hus där byggaren gjort sina egna val.

Många tror kanske att om man fläskar på med enormt påkostade ytskikt, exklusivt kök, badrum med spa ambitioner mm ger per automatik en hög värdering. Detta kan visa sig, precis som beskrivits tidigare, inte vara värt en bråkdel av vad det kostade att bygga. Det har givetvis att göra med hur marknaden ser ut. De flesta som köper en villa är ju yngre familjer med barn och ser villan i ett praktiskt perspektiv. Ju fler spekulanter på en villa desto högre pris, och ju mer udda och påkostat huset är så krymper antal spekulanter drastiskt vilket får till följd att värderingen inte blir nämnvärt högre jämfört med ett standrad typhus i samma område.

Vi byggde en villa själva med egen planlösning och i delad entreprenad. Ett enketl vinkelhus 130 m2 och vidbyggt garage med skaplig standard men inga stora utsvävningar. Detta eftersom marknaden på orten där vi bor är svag och prisbilden på villor mycket låg.

Vi fick förhandsvärdering på 1.7 miljoner och slutvärderingen landade på 1,8 miljoner.

Detta är en hög värdering och jag var mer än nöjd eftersom vi klarade oss utan topplån vilket var långt ifrån självklart då vi beslutade att bygga.

Som jag ser det är det några faktorer som är direkt avgörande för denna värdering.
Läget, förskola 100m, skola årskurs 1-6 200m, allmänna kommunikationer tvärs över gatan, smal återvändsgata.
Huset, lagom stort med plats för barn och stort ljusinsläpp, vidbyggt garage där man kan inreda ett rum ytterligare vid behov.

Det svåra med värdering av nybyggda hus är ju att man konkurrerar med möjligheten att de intresserade husköparna (ovetande om vilket jobb det är att bygga hus) bygger sitt eget hus (om tomter finns). Det betyder att det kan bli svårt att få betalt lika mycket som det skulle kosta att bygag ett nytt hus. Nu tror jag att byggkostnaderna ökat en hel del sedan vi byggde för bara 1,5 år sedan, så vi klarar oss, men för många så är detta verkligheten.

Får man en värdering som är mer än det man betalat för sitt nybyggda hus så bör man vara glad. Sedan så är ju dessa värderingar oftast relativt ointressanta då man ska bo i sitt hus i många år framöver. Det är egentligen bara viktigt om man måste belåna sitt hus mycket och man står utan en skaplig kontantinsats.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.