Vi funderar på att köpa en enkel inbyggnadsugn på grund av att vi tycker att den är snygg (och att vi sällan har använt alla finesser på vår gamla ugn och att den naturligtvis är billig).

Den här enkla ugnen har märkeffekt 2,1 kW, medan de andra ugnarna verkar ha 3,4 kW.
Alla andra siffror verkar lika, utom att alla lull-lull-funktioner fattas förstås.

Är det någon som vet hur den låga märkeffekten egentligen påverkar ugnens funktion? Blir den slöare, tar längre tid att värma? Eller vad betyder det? Energiförbrukningen ser t.ex helt lika ut för alla ugnarna.
 
Jag tror det innebär att det går att köra med 10A-säkring, en ugn för den som bygger nytt kök, men inte ids dra 2,5kvmm-kabel.
 
Det innebär att det kommer att ta längre tid att värma upp ugnen, gissningsvis kanske 40-50% längre tid att komma upp i rätt temp från kallt. Borde inte göra någon skillnad när man väl kommit upp i rätt temp.

Det primära skälet att köpa en sådan ugn är troligen att den som sagt i de flesta fall går att koppla in i ett vanligt vägguttag utan förstärkning av ledningarna.
 
Ugnen blir lite "slöare" och det kan ta lite längre tid att laga mat i den, men för dom allra flesta spelar det ingen roll
 
elmont skrev:
Ugnen blir lite "slöare" och det kan ta lite längre tid att laga mat i den, men för dom allra flesta spelar det ingen roll
Nja, längre tid tar inte att laga maten. 175° är 175° oavsett märkeffekt.
Men långsammare i starten blir den.
 
Sätter man in "kall" mat i en varm ugn tar det betydligt längre tid att åter värma ugnen till den önskade temperaturen, ju mer mat dess längre tid. Det är väl orsaken till att stora ugnar har större effekt.
 
Det räcker ju med att öppna ugnen för att temperaturen skall sjunka (liksom sufflén :D ). Oftast finns det ju inte speciellt mycket värmelagrande massa i en ugn för att hålla temperaturen. Annat är det med en ugnen i en vedspis...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.