3 014 läst · 6 svar
3k läst
6 svar
Hur påverkas en ugns funktion av märkeffekten?
Vi funderar på att köpa en enkel inbyggnadsugn på grund av att vi tycker att den är snygg (och att vi sällan har använt alla finesser på vår gamla ugn och att den naturligtvis är billig).
Den här enkla ugnen har märkeffekt 2,1 kW, medan de andra ugnarna verkar ha 3,4 kW.
Alla andra siffror verkar lika, utom att alla lull-lull-funktioner fattas förstås.
Är det någon som vet hur den låga märkeffekten egentligen påverkar ugnens funktion? Blir den slöare, tar längre tid att värma? Eller vad betyder det? Energiförbrukningen ser t.ex helt lika ut för alla ugnarna.
Den här enkla ugnen har märkeffekt 2,1 kW, medan de andra ugnarna verkar ha 3,4 kW.
Alla andra siffror verkar lika, utom att alla lull-lull-funktioner fattas förstås.
Är det någon som vet hur den låga märkeffekten egentligen påverkar ugnens funktion? Blir den slöare, tar längre tid att värma? Eller vad betyder det? Energiförbrukningen ser t.ex helt lika ut för alla ugnarna.
Medlem
· Västra Götaland
· 970 inlägg
Jag tror det innebär att det går att köra med 10A-säkring, en ugn för den som bygger nytt kök, men inte ids dra 2,5kvmm-kabel.
Moderator
· Stockholm
· 52 062 inlägg
Det innebär att det kommer att ta längre tid att värma upp ugnen, gissningsvis kanske 40-50% längre tid att komma upp i rätt temp från kallt. Borde inte göra någon skillnad när man väl kommit upp i rätt temp.
Det primära skälet att köpa en sådan ugn är troligen att den som sagt i de flesta fall går att koppla in i ett vanligt vägguttag utan förstärkning av ledningarna.
Det primära skälet att köpa en sådan ugn är troligen att den som sagt i de flesta fall går att koppla in i ett vanligt vägguttag utan förstärkning av ledningarna.
Diversearbetare
· Göteborg
· 9 499 inlägg
Det räcker ju med att öppna ugnen för att temperaturen skall sjunka (liksom sufflén ). Oftast finns det ju inte speciellt mycket värmelagrande massa i en ugn för att hålla temperaturen. Annat är det med en ugnen i en vedspis...