@halper - hittade du något bra sätt att att mäta jord-pH?

Misstänker att gräsmattan behöver kalk, men skulle gärna vilja veta säkert innan ingrepp.

@Claes Sörmland

Blanda destvatten med kaliumklorid - blanda den lösningen med jord, skaka, låta det sätta sig, mäta pH i vattnet med till exempel den mätare du länkade?
 
Jag har en grunka man sticker ner i jorden, som rapporterar pH. Värdet kan man inte lita på, enligt många. Jag tänker mig att det kanske ger en grov fingervisning i alla fall. Mer än så har jag liksom inte orkat bry mig.
 
pH-test för pooler om man inte hittar billigare testremsor.
 
Om en riktig pH-mätare behöver glaselektrod och förvaras vått och kalibreras i buffertvätskor ofta/inför var mätning (om det är långt mellan dessa) - hur kan man tro att en pH-meter för 98:- med en enda metallstav som sticks ned i jord skulle ens i närheten visa rätt ??? - skulle tro att det mäter mer på ledarförmågan i jord än pH - driven av i någon mån pH-känslig galvanisk process mellan 2 olika metaller i spetsen på elektroden.

Om man accepterar runt 1 steg onoggrannhet i pH så är förmodligen dropp-pH mätarlösning för akvariebruk (av vatten som har extraherat jordproven enligt beskrivet tidigare) det närmaste man kan komma medans teststickor och pH-remsor kan skilja sig mer än så mellan batcher, ålder och tillverkare och hur bra trycket blev med jämförelse-färgskalan för pH.

det går att göra egen pH-mätarlösning av rödfärgade vätska från kokt eller sönderfryst rödkål om man vill och har förvånansvärt stort pH-område för att vara en 'naturlig' indikatorfärgämne - och till skillnad från många kommersiella universella pH dropp-indikatorer och remsor rätt mycket omslag i området pH 7-8 och den är förmodligen inte sämre i noggrannhet än många pH-teststickor man köper i affären.

- men vill man ha bättre noggrannhet än dropp och teststickor så är det pH-mätare med glaselektrod som gäller oavsett vad man gillar med det.

En sak som påverkar mycket och gör att värdena vinglar ännu mer är mängden koldioxid som är löst i vattnet i provet då biologiskt aktiv material som jord eller vatten från dammar (eller i mitt fall från minireningsverket) har högre halter av det än ren destillerat vatten exponerad och balanserad partialtryckmässigt mot luft (som även den direkt ur flaska mäter lägre än pH 7 fast destillerat vatten i teorin skall ligga på just 7 - och det är delvis av upptagen koldioxid från luft över tiden)

Önskar man bli av med koldioxiden löst i vattnet som mätosäkerhet så behöver man koka vattnet och det ganska länge. - och bara för att testa er köpta indikator - prova att mäta pH på vattnet ur kolsyremaskinen eller den kolsyrade vattnet på flaska, därefter koka vattnet en stund och mäta igen - pH kan flytta sig över 3 steg...


pH (Power of Hydrogen) jobbar logaritmiskt i log-10 skala vilket gör att vatten med pH 6 har 10 gånger mer vätejoner (H⁺, ofta också tecknas som oxonium-jon H3O⁺ då vätejonen praktiskt sitter ihop med en vattenmolekyl) än vatten med pH 7, vatten med pH 5 har 10 ggr med vätejoner än vatten med pH 6 och hundra gånger mer vätejoner än vatten som har pH 7 osv.

vattnet själv delar upp sig naturligt med vätejoner till 1*10⁻⁷ mol vätejoner (H⁺) per kilo och lika mycket hydroxyl-joner (OH⁻) och dessa konstant skapas och tar ut varandra - med NaOH så fyller man på mängden OH⁻ joner och H⁺ joner minska i samma mängd och med syra så fyller man på mängden med H⁺-joner och OH⁻-joner minskar i motsvarande grad.

då har man områdesgränserna för pH-skalan satt att vid pH 0 (tex. 1 molar lösning saltsyra) har man 1 mol H⁺ per kg vatten och 1*10⁻¹⁴ mol HO⁻ och vid pH 14 (med tex. 1 molar lösning NaOH) har man 1 mol HO⁻ och 1*10⁻¹⁴ H⁺ per kg vatten. - det innebär också att pH kan vara lägre än pH 0 och högre än pH 14 med mer koncentrerade lösningar. - om man pratar om 'dynamik' mellan minsta och max så motsvarar området pH 0 till pH 14 av en dynamik på 140 dB, så det är inget litet område man täcker in kvotmässigt - mer än vad tex örat tål från minsta till starkaste ljudnivå.
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato och 5 till
  • Laddar…
X xxargs skrev:
Om en riktig pH-mätare behöver glaselektrod och förvaras vått och kalibreras i buffertvätskor ofta/inför var mätning (om det är långt mellan dessa) - hur kan man tro att en pH-meter för 98:- med en enda metallstav som sticks ned i jord skulle ens i närheten visa rätt ??? - skulle tro att det mäter mer på ledarförmågan i jord än pH - driven av i någon mån pH-känslig galvanisk process mellan 2 olika metaller i spetsen på elektroden.

Om man accepterar runt 1 steg onoggrannhet i pH så är förmodligen dropp-pH mätarlösning för akvariebruk (av vatten som har extraherat jordproven enligt beskrivet tidigare) det närmaste man kan komma medans teststickor och pH-remsor kan skilja sig mer än så mellan batcher, ålder och tillverkare och hur bra trycket blev med jämförelse-färgskalan för pH.

det går att göra egen pH-mätarlösning av rödfärgade vätska från kokt eller sönderfryst rödkål om man vill och har förvånansvärt stort pH-område för att vara en 'naturlig' indikatorfärgämne - och till skillnad från många kommersiella universella pH dropp-indikatorer och remsor rätt mycket omslag i området pH 7-8 och den är förmodligen inte sämre i noggrannhet än många pH-teststickor man köper i affären.

- men vill man ha bättre noggrannhet än dropp och teststickor så är det pH-mätare med glaselektrod som gäller oavsett vad man gillar med det.

En sak som påverkar mycket och gör att värdena vinglar ännu mer är mängden koldioxid som är löst i vattnet i provet då biologiskt aktiv material som jord eller vatten från dammar (eller i mitt fall från minireningsverket) har högre halter av det än ren destillerat vatten exponerad och balanserad partialtryckmässigt mot luft (som även den direkt ur flaska mäter lägre än pH 7 fast destillerat vatten i teorin skall ligga på just 7 - och det är delvis av upptagen koldioxid från luft över tiden)

Önskar man bli av med koldioxiden löst i vattnet som mätosäkerhet så behöver man koka vattnet och det ganska länge. - och bara för att testa er köpta indikator - prova att mäta pH på vattnet ur kolsyremaskinen eller den kolsyrade vattnet på flaska, därefter koka vattnet en stund och mäta igen - pH kan flytta sig över 3 steg...


pH (Power of Hydrogen) jobbar logaritmiskt i log-10 skala vilket gör att vatten med pH 6 har 10 gånger mer vätejoner (H⁺, ofta också tecknas som oxonium-jon H3O⁺ då vätejonen praktiskt sitter ihop med en vattenmolekyl) än vatten med pH 7, vatten med pH 5 har 10 ggr med vätejoner än vatten med pH 6 och hundra gånger mer vätejoner än vatten som har pH 7 osv.

vattnet själv delar upp sig naturligt med vätejoner till 1*10⁻⁷ mol vätejoner (H⁺) per kilo och lika mycket hydroxyl-joner (OH⁻) och dessa konstant skapas och tar ut varandra - med NaOH så fyller man på mängden OH⁻ joner och H⁺ joner minska i samma mängd och med syra så fyller man på mängden med H⁺-joner och OH⁻-joner minskar i motsvarande grad.

då har man områdesgränserna för pH-skalan satt att vid pH 0 (tex. 1 molar lösning saltsyra) har man 1 mol H⁺ per kg vatten och 1*10⁻¹⁴ mol HO⁻ och vid pH 14 (med tex. 1 molar lösning NaOH) har man 1 mol HO⁻ och 1*10⁻¹⁴ H⁺ per kg vatten. - det innebär också att pH kan vara lägre än pH 0 och högre än pH 14 med mer koncentrerade lösningar. - om man pratar om 'dynamik' mellan minsta och max så motsvarar området pH 0 till pH 14 av en dynamik på 140 dB, så det är inget litet område man täcker in kvotmässigt - mer än vad tex örat tål från minsta till starkaste ljudnivå.
Det låter lite som att som lekman försöka komma fram till ett "exakt" värde kräver lite mer arbete än de flesta är villiga att investera och lägga ned tid.

Men om man mest är intresserad av enklare frågeställning, "är min matjord sur, neutral eller basisk", är rödkålsmetoden tillräckligt exakt?

https://www.greelane.com/sv/science-tech-math/vetenskap/making-red-cabbage-ph-indicator-603650
 
Kneppe Kneppe skrev:
Det låter lite som att som lekman försöka komma fram till ett "exakt" värde kräver lite mer arbete än de flesta är villiga att investera och lägga ned tid.

Men om man mest är intresserad av enklare frågeställning, "är min matjord sur, neutral eller basisk", är rödkålsmetoden tillräckligt exakt?

[länk]
Helt rätt, skall man ha 'exakt' värde så är det att använda glaselektrod pH-meter med allt vad det innebär med kalibreing innan användande, buffertvätskor och omvårdnad och se till att det aldrig torkar ut även om de används sällan.


Testremsor för poolbruk/akvarie brukar ha ett rätt litet mätområde och är man utanför så har man inte en aning hur mycket under (pH typiskt under 6,0 - 6,4) och motsvarande om pH är över 8. Testremsor som är i området 1-10 är istället lite väl grova och över pH 7 så måste man mer eller mindre bedöma mörkheten i den mörkgrön-tonade färgen mot en tryckt skala av tveksam färgåtergivning och kvalitet tills man kommer över pH 9-10 där det det mörkgröna bli mot blåsvart och det är extremt svårbedömt om det är 9, 10 eller 11 i pH, även området pH 3-1 är väldigt godtyckligt där man skall bedömma 'hur rött' det är mot en tryckt skala.

skall man ha lite bättre precision så är dropp-pH mätarna bättre men även där är det inte jättelätt att bedömma rätt mot medföljade färgskala och att det är spridning mellan tillverkarna även här.

Den som troligen arbeta mest noggrant av färgindikatorerna inom 6 - 7.6 är JBL Pro Aquatest 6.0 - 7.6 då det är en enkel ämnes lösning av BTB (BromTymolBlått) löst i alkohol som är knallblå över 7.6 och väldigt gul vid pH 6 - men har en grönskala från gul till blå när pH-värdet vandrar mellan 6.0 till 7.6.

pH indikatorer över en större område är en mixtur av olika ämnen där bl.a BTB ingår och som aktiveras vid olika pH-nivåer och en orsak till varför klassiska pH-mätremsor är så mörka i färgen från pH 8 och uppåt (när BTB blir knallblått)

värde kring 7 och över är väldigt svårbedömd med de flesta 'breda' pH-indikatorer där man kan tolka både 1 och 2 steg fel.

---

Med rödkål får man experimentera lite och tex. göra en referensmätning mot tex. ovan nämnda BTB-lösning och se om den verka lika mellan batcherna och årstid när man köper dessa.

det fins andra växter/bär som också slår om vid olika pH som tex blåbär - men ofta inte inom önskade pH områden - den från skolexperimenten i alla fall förr ofta använda lackmuspapper (eng. litmus, färgämne från en lav) är inte speciellt exakt när det gäller övergågen mellan bas och syra utan ger mer en indikation på 'ganska mycket syrligt' (mättad rött vid pH 4.3 och nedåt ) och 'rätt så basiskt' (mättad blått vid pH 8.3 och högre - mellan 4.3 och 8.3 är det en bleknande övergångszon och som mest färglöst (grått på papper) vid ca pH 6.3) typiskt för skolexperiment och inget att använda när man studsar runt och vill mäta noga vid kring pH 7.

Färgen på rödkålen kan med hetvatten värmas/kokas ur kålen och av en större tillverkad batch kan förvaras i frysen tills det skall användas, Den kan också lösas ut (extraheras) med isopropanol (och den vägen koncentrera upp det genom att låta isopropanolen avdunsta till en del). Man kan torka denna och sedan finfördela och mortla denna till mycket fint pulver. Det fins ett antal färgskalor att hitta via googel - många är fotografier men färgskala kan skjuta upp och ned lite med batch och årstid av rödkol.

Det man måste lära sig är att titta på färgtonen i avseende proportionerna mellan rött, grönt, gul och blått och inte färgmättnad och det gäller också många av de kommersiella dropp-pH indikatorerna - att det är färgtonen man skall bedömma på, inte om det är ljust vattningt eller 'koncentrerad' färgen verkar vara.

en sak att tänka på är att själva tillsatsen av indikator-färgen kan förskjuta pH då färgämnena själva är svaga organiska syror (det är protoniseringsgraden av den organiska syran/färgämnet som bestämmer färgen) och att indikatorlösningen är 'satt' pH mässigt vid en specifik värde - och påverkan kan bli märkbar och mer märkbar ju större skillnad mellan indikatorfärgdropparnas pH och provet man mäter på, speciellt i lösningar liknande destillerat vatten som har ingen buffrande verkan alls - medans hårdare vatten med en del alkalitet så buffrar det och en måttlig syratillsats påverkar pH knappt något alls.
 
Redigerat:
  • Gilla
Kneppe och 1 till
  • Laddar…
kan inte ändra längre - men skrev fel om att lackmus/litmus blir grått när man närma sig pH 7 - utan det är en övergång mellan rött mot blått där det är lila/purpur i övergångszonen kring pH 7
 
Sådana mätare med glaselektrod är ju rätt billiga nu. 239kr kostade den jag köpte från Aliexpress redan 2019. Vet förstås inte säkert att den mäter rätt, men den mäter ju rätt på buffertlösningarna i alla fall efter kalibrering, så tycker den borde kunna göra tillräckligt rätt? Nu var det dock ett tag sedan jag använde den, så får se om den fortfarande mäter rätt. Hällt på någon droppe destillerat vatten, när andan fallit på. Den har inte varit torr då, huven verkar tät.
 
någon länk till denna ;-)

det jag sett är en bit över tusingen - dock inte alien express
 
Köpte från en annan butik där den inte längre finns, men denna var det jag köpte:
Yieryi Portable PH Meter PH-220 Tester
https://a.aliexpress.com/_EId70DV
Den är ju något dyrare än det jag betalade, men finns ju väldigt mycket billigare också på Ali. Köpte denna då märket kändes lite mera pålitligt än de som kostar strax över 100 lappen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.