Vi har en luftvärmepump som har 17 år på nacken. Pappa har service genom Sydpumpen vart tredje eller vissa år vart annat år. Det är snålt med pengar nu och jag undrar om det verkligen behövs? Jag servade den själv och det tog bara några minuter. Är det något jag missar? Vad behöver jag göra mer än att rengöra den och byta kolfilter?

Den låter högt ibland så jag antar att den dessutom kanske sett sina bästa år trots service två år på raken tydligen.
 
Helt onödigt med dyr service så ofta om man själv är noga filterrengöring etc. Vissa fabrikat är snabba med att säga att det behövs service vartannat år och tjänar bra med extra pengar på det. Kanske strax innan garantin går ut (5 år?) kan det passa med en service och kontroll av kylmedia etc.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
J Josth skrev:
Helt onödigt med dyr service så ofta om man själv är noga filterrengöring etc. Vissa fabrikat är snabba med att säga att det behövs service vartannat år och tjänar bra med extra pengar på det. Kanske strax innan garantin går ut (5 år?) kan det passa med en service och kontroll av kylmedia etc.
Tack!

Pappa tecknade dessutom två försäkringar på den genom Sydpump. . . Känns sådär.
 
De lurade på honom en massa extra kostnader. Fult gjort men det är så det är numera på många håll.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…

Bästa svaret

En 17 år gammal pump är långt förbi sin ekonomiska livslängd (dvs. är sedan länge avbetalt till fullo) - så för var år man kör över det så är det bara att tacka och ta emot.

Dock bör man budgetera för en ny pump så att en del av pengarna finns redan för den dagen den ger upp på riktigt.

Vintertid kan man ganska lätt kolla på LLVP-pumpens utedelens baksida om det frostar jämt vid enstaka minusgrader (brukar bli mest frost då) och efter en längre körning men innan avfrostning - är frosten jämn och fin så är det inte köldmedelsbrist, är det stora ränder utan frost mellan sådana som har mycket frost så är det köldmedelsbrist¹ och ofta upplever man att LLVP har dålig värmeprestanda

Utsidan service handlar mest om att hålla rent från löv och skräp ren allmänt, insidan handlar det om att ta ut dammfiltren och suga rent dessa och det skall göras ofta, typ 1-2 ggr i månaden beroende på hur mycket damm som samlas erfarenhetsmässigt, även rätt lite synlig damm (typ att man ser skillnad när man sveper över med elementmunstycket med dammsugaren på filternäten) minskar genomflödet märkbart, så man skall inte vänta tills det är helt täckt med damm.

På moderna inverter-LLVP så sjunker värmeproduktionen ju mer dammiga filtren är i innerdelen då man inte tillåter innerdelens flänsar bli mer än 50 grader C ungefär och är det för dålig drag igenom den även på högsta fläktfart så minskar kompressorn sin arbetstakt helt enkelt och det blir lägre kapacitet och varmluften kastas inte ut lika långt i rummet än när filtren är ny-rengjorda.

---

När proffsen tvättar av innerdelen flänsar med spray och då skruvas ofta kåpor av och då är det lite mer avancerat än normalkunskapen, men är inte så besvärligt att det är ogörbart att göra själv - det fins många YT-filmer om sådana rengöring - oftast med reklam för produkter.

Ett mellansteg utan att ta bort några kåpor är att ta bort dammfiltren och dränka med flänsarna med halvhård stråle från blomspruta på allt du kommer åt (men spruta inte på elektroniksidan) och då med vatten med lite diskmedel tillsatt - sätt gärna en hink under där kondensvattnet från innerdelen droppar ut på utsidan så ser du där om det gör nytta (skitig vatten)

Det fins speciella sprayer att köpa för AC-rengöring för 100-200:- men ser man av deras innehållssförteckning/MSDS så är det i princip vatten med lite diskmedel i, parfym, lite alkoholer (isopropanol) - ibland en smula hushållssoda och somliga tom. en uns med kaustiksoda med kemikaliekostnad på enstaka kronor för blandningen - sprejflaskan den kommer levererad mer kostar mer än innehållet i kemikaliekostnad och för detta har de mage att ta ut en bra bit över 100:-

Finns också sura varianter av dessa.

Gemensamt för dessa rengöringsspray med alkalisk tillsats så är det lättare att lösa och få bort fetter och oljor som även tensider har svårt att lösa och få dessa mobiliserade så att de kan sköljas bort - och gäller framförallt i hushåll där man röker inomhus och mycket matos som sådana saker behövs - då samlas skiten på de med tiden innerytorna som får tjära/olja/fett på sig.
- problemet med akaliska rensningöringssprayer är att de fräter på aluminium så tvätten skall hållas i kort tid, sköljas av med bara vatten(spray) - och efter skall man köra rejält länge i AC-läge (och helst fuktig luft i rummet) så att bildade kondensen späder ut eventuella rengöringsrester man inte kommer åt med efterförljanden vattenduschen...

detta gör man helst bara på sommartid när det är varm och fuktigt ute för att kunna köra länge på AC-läget senare.


---

Fler som rengör innerdelar själva använder sig av ångtvätt med enligt dem lyckade resultat - välj sådan med lång och böjbar flexibelt munstycke med möjlighet för 90 grader utblås där ångan blåser ut (ofta som tillbehör) så att man kommer åt att blåsa ned på flänsarna från taksidan - då det är där skiten samlas som mest (och mest osynligt) och huvuddelen av luftintagen brukar finnas.

Det som kan vara svårt att komma åt utan att skruva upp är att rengöra fläkttrumman - det brukar bli massor av mer eller mindre kompakt ganska hårt sittande damm på innerböjen av dessa vingar och skall försiktigt torkas av utan att ha sönder något - gå varligt fram.

Har man obalans och vibrationer när fläkten går så är det ofta pga. att damm har satt sig ojämnt runt om på fläkttrumman.

---

¹ Det gäller endast när man kör normal rumstemperatur 20-22 grader C en tid - är det ställd som underhållsvärme @10-14 grader C så kan det bli ojämnt med frostpåslag utan att det är något fel.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
Hylman och 2 till
  • Laddar…
Som andra säger, de brukar bara bli 10-15 år gamla. Spara pengarna till en ny.
 
  • Gilla
Fäladen
  • Laddar…
En sådan försäkring kommer inte att betala en ny pump om den gamle rasar, troligen ej heller kostnader för köldmedelspåfyllning om det börja bli tomt pga. mikroläcka över åren utan blir istället upplyst att pumpen är kass - köp en ny...
 
  • Gilla
Fäladen
  • Laddar…
Tack för all info! Jag ska läsa igenom imorgon är jag har mer tid! Underbart
 
  • Gilla
robert_m
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.