Hej! Har möjlighet att få tillgång till ett gammalt fritidshus och funderingar på att bygga nytt med annan placering på samma tomt.

Enligt detaljplanen får vi bara ha ett hus av denna storlek på tomten så för att vara förenligt med planen måste det gamla huset rivas.

Frågan är om man kan hoppas på att få ha det gamla huset kvar under byggtiden då vi vill kunna nyttja fastigheten även under denna period. Det skulle ju innebära att det tillfälligt står 2 hus på tomten. Kommunen kan inte ge något spontant svar men jag tänker att vi knappast kan vara de första i denna situation. Har någon erfarenhet av att ha haft ett äldre hus kvar under tiden som ett nytt hus byggs alternativt har någon önskat detta men fått avslag från kommunen?
 
Det går ha bygg och rivningslov i samma bygglov. Det enda som händer är att slutbesked (så det nya huset får tas i bruk) inte går att få innan rivningen är klar.
Är kommunen lite smidig så kan de låta det överlappa genom ge ett interimistiskt slutbesked så inflytt kan ske först och rivning sen.

En fördel med att göra så är att tomten inte räknas som obebyggd så man behöver bara skatta fastighetsavgift istället för fastighetsskatt under byggtiden.
 
  • Gilla
MetteKson och 2 till
  • Laddar…
Jag vet att upplägget är relativt vanligt. Men också att man är försiktig i vissa kommuner med att bevilja det. Man är rädd för att rivningen inte utförs.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Claes Sörmland
Framförallt är det bara att vägra slutbesked.
 
När vi byggde ny sommarstuga så rullade vi bort den gamla på stockar. Det var ok med kommunen. När det nya stod klart kollade vi med kommunen (gick fysiskt till kommunkontoret med bilder) om inte den gamla stugan fick stå kvar el om vi behövde riva den. Vi fick då ok på att ha den kvar.

Man kan fråga och få ett nej
Man kan fråga och kan få ett ja
Man kan skita i att fråga och ingen åtgärd behövs
Man kan skita i att fråga och det kan dåligt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.