Hej,

har haft en totalentreprenad med LB-hus om ett Ugglan 143 som blev inflyttningsklart i maj 2007.

De inledande diskussionerna med säljaren och markansvarig präglades främst av val av tomt och möjlighet till en så plan tomt som möjligt, eftersom tomten är av sutterängtyp. Vi kom fram till att
1. Utplaning av tomt mot grannar (ligger högre än oss) skulle vara problemfritt eftersom slänterna för hela området planerats på sådant sätt att den övre fastigheten äger slänten
2. Huset sänktes med 50 cm för att passa tomten bättre mm.

Nu till cirkusens start. LB-hus lämnade in ett nytt bygglov för huset med den nya sockelhöjden. Däremot lämnade de inte in (läs glömde) något nytt marklov om de förändrade markhöjderna (även de sänktes ju 50 cm överlag). Bygglovet godkändes av kommunen utan invändningar (de anmärkte inte heller på avsaknat marklov).

Idag tycker grannarna att
1. Vår markhöjd är för låg
2. Att slänterna är för branta

...och har klagat till kommun som tycker att hela vår markplanering är ett svartbygge!

Vi har kontaktat Villaägarnas juristbyrå och bekanta i byggbranschen men de har inte kunnat hjälpa oss.

De frågor vi vill få svar på är
1. Vem har ansvar för att se till att alla bygglov är i ordning? (En del säger säkert byggherren, men hur i hela friden ska vi kunna se något sådant - det är ju därför vi köper kunskap i form av en totalentreprenad)
2. En ny sockelhöjd innebär i vårt fall även sänkt markhöjd; vad gäller när kommunen inte påpekat avsaknat marklov och bygglovet är godkänt sedan 1,5 år? Blir den nya markhöjden svartbygge eller indirekt godkänd?
3. Vilka kompromisser kan vi tvingas till? Kan grannarna rent juridiskt tvinga oss att schakta igen hela tomten (då är det bara att flytta... :( )?
4. Vilka rättigheter har vi själva?

Området är enligt kommun inte detaljplanerat, om det nu skulle göra någon skillnad.

All hjälp mottages tacksamt.

...Desperat ...
 
Gentemot kommunen så är det självklart ni som byggherre som är ansvariga. Efterssom nu hustillverkaren har "hjälpt" er med bygglovshandlingarna så är det väl frågan om ni ev. skulle kunna kräva ersättning för att de varit försumliga.

Så vitt jag vet så ingår inte bygglov (och de ansvarsfrågor som kommer in med bygglovet) i totalentrepenad. Entrepenaden gäller normalt processen när väl bygglovet finns på plats.

Om kommunen har beviljat bygglov med huset på den höjd som det byggts så kan inte rimligen (fast jag kan ha fel) den markberedning som gjorts för huset vara ett svartbygge, däremot så kanske inte utplaningen av tomten i övrigt kan anses ingå i bygglovet om de inte tydligt framgår av handlingarna.

Hur menar du med att "övre fastigheten äger slänten"? Normalt så får du inte gräva ut utan stödmurar eller dylikt så nära grannen att marknivån hos grannen påverkas (oavsett bygglov). Normalt gäller principen att den som ändrar nivån ansvarar för slänt eller stödmur eller vad som kan behövas, dvs. man kan inte normalt sett tvinga en granne att ha en brantare slänt än vad han redan har.

Vad var resultatet med Villaägarförbundet? NÅGOT måste de väl ha kunnat råda er till, åtminstonde en kontakt med annan kunnig jurist?
 
Det är ett område med sex hus som LB-hus byggt på en gång, så all ursprunlig markplanering för de berörda fastigheterna har gjorts samtidigt.

Den gällande principen i området är att slänten ägs av den högre belägna fastigheten. Ytterligare trassel är ju att de övriga grannarna hade tagit sina fastigheter i besittning när den sista markplaneringen gjordes hos oss (dvs utplaningen mot granntomt enligt vår överenskommelse med LB).

Kontakten med Villaägarna gav oss tips om vad man kunde kräva ersättning för (det är inte bara detta som strulat), och på vilket sätt man skulle driva diskussionen gentemot LB. Däremot ingen information om vem man skulle vända sig till för att slutföra ärendet.

Och det är ju inte grannarna som är problemet, utan att LB-hus och kommunen inte kan ge raka besked. Vid vårt första byggstartsmöte med kommun, så ställde vi frågan hur marklovet skulle tolkas angående utplaning mot grannarna. Då gav kommunen beskedet att det gick bra att plana ut mot grannarna. Samma besked har kommunen sedan gett vid två olika tillfällen per telefon.

Nu i november, efter att grannarn har börjat klaga, så nekar kommunen till att överhuvudtaget gett en sådan information. Och självklart har vi inte detta skriftligt....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.