Vi bor i en lägenhet i ett hus som är byggt 1916. Mitt på väggen i hallen finns denna krok-liknande sak som sticker ut från väggen. Den ser ut att ha blivit övermålad flera gånger och sitter väldigt stadigt i väggen.

Är det någon som har en kvalificerad gissning om vad det är för något? Vi överväger att såga av kroken och hänga en spegel på väggen, men innan vi gör det vill vi ju gärna veta mer om vad det är vi tar bort och vilken eventuell funktion den fyllt.

Alla inspel är välkomna!
 
  • Övermålad krok som sticker ut mitt på en ljus vägg i en hall från tidigt 1900-tal.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Övermålad gammal krok som sticker ut från en vägg i en hall.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En kraftigare krok bara av äldre ursprung. det är kilformad och inslagen, kanske i en fog mellan två tegelstenar. den kan släppa om det slås uppifrån och nertfrån så fogen släpper lite och kan dras rakt ut. Den kan sitta rätt bra fast, så det är stumt att slå på den, var inte rädd med att ge den riktiga smällar. Men ger sig nog efter ett tag. En viss risk finns att en del puts även släpper och det bir ett hål i putsen.
 
  • Gilla
SekelskiftesFixaren och 1 till
  • Laddar…
Kallas vinkelkrok eller islagskrok.

/Höghus
 
Häng spegeln i kroken 🙂🙂
 
  • Gilla
Brotorpet och 3 till
  • Laddar…
nino nino skrev:
Häng spegeln i kroken 🙂🙂
Jepp det går att ha hängtråden lite längre ner, bara att kroken sticker ut en del och man får sätta någon distans nertil för att den ska hänga rakt efter väggen, annars inget dumt svar.
 
Tack till alla som tagit sig tid att svara, i synnerhet användaren "Höghus" som kände igen typen av krok!

Spegeln som vi hade tänkt att hänga just här lämpar sig tyvärr inte för att hängas med krok, utan behöver två skruvar. https://www.solheminredning.se/art/rund-spegel-moon-87-cm-massing-classic-collection-1.php

Det tar emot att riva ut något som av allt att döma suttit i väggen i väldigt många decennier så vi får fundera vidare. Det är spännande att tänka hur kroken användes när den först monterades. Det verkar udda att endast ha en krok, om syftet har varit att hänga klädsel i den. Kanske var det en spegel även då? :)
 
BirgitS
På vilken höjd är kroken?
Om den är på 190 cm höjd eller mer går det kanske att ha spegeln under kroken?
 
BirgitS BirgitS skrev:
På vilken höjd är kroken?
Om den är på 190 cm höjd eller mer går det kanske att ha spegeln under kroken?
Kroken är faktiskt på exakt 190 cm över golvet, och ca 107 cm över byrån, så spegeln skulle nätt och jämnt få plats.

Jag får nog leta fram varmluftspistolen för att se hur kroken ser ut under alla lager av färg. Väggen kommer ändå målas när vi tagit bort telefonikablarna :)
 
BirgitS
Om det ser bra ut med spegeln där så kan man ju ha en liten bit snöre mellan kroken och spegeln så att det ser ut som att spegeln hänger på kroken ;)
 
  • Älska
SekelskiftesFixaren
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.