Så bostäder blir som alla andra begagnade varor? Verkar ganska normalt. Om inte rätt köpare är på marknaden just nu får säljaren vänta några månader.
 
Om man vill ha en snabb, närmast automatiserad, bostadsmarknad är det här en avart. Det skapar som SBAB skriver osäkerhet och merarbete för köparna.

Säljare är förstås fria att göra som de vill, men mäklarna borde hållas efter bättre så att de inte är med och skapar en marknad som blir onödigt trög och skapar onödiga transaktionskostnader.

En inte orimlig ordning borde vara att mäklare inte skulle få bistå med annonser där objektet inte otvetydigt är till salu. De ska ju tillvarata båda parters intressen och är ofta pigga på att sätta ribbor som köpare måste hoppa över innan de anses som seriösa. Liknande krav borde de tvingas ställa på säljare.
 
  • Gilla
Unikt namn och 2 till
  • Laddar…
Det skulle bara en fördel om det fanns en tydlig säljprosess som gäller. Nu försöker ju både säljare och köpare med diverse tricks för att ”lura” marknaden.

Snart tillsalu är ju inte en avisering om en kommande försäljningsannons, som man låtsas. Utan ett försök att få en bra direktbud. Men även köpares försök att undvika budgivning är ett oskick. De som faktiskt följer den process som man annonserat om få ingen chans.
Ytterligare en dumhet är de som lägger ut till lägre pris än de kan acceptera som försäljningspris.

Jag tycker att det skulle vara en mer uppstyrd försäljningsprocess som faktiskt följs. Med eller utan statlig reglering.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
Jag håller i mycket med, samtidigt som jag inte tror att det är möjligt att upprätthålla. Fri avtalsrätt är också ett viktigt värde, så att tvinga fram en för uppstyrd ordning tar död på andra rimliga rättigheter.

Vad man helst vill ha och vilka verktyg man tycker är rimliga för att komma dit är inte alltid två saker som går ihop.
 
Redigerat:
  • Gilla
peroande och 2 till
  • Laddar…
H
Tycker det är ett ypperligt val att kunna avisera att sin bostad snart kommer på marknaden. Vi gjorde så med vår bostadsrätt under tiden vi letade hus. När vi fick husaffären i lås och villkora att vår bostadsrätt skulle också säljas så lades det ut på marknaden.

Då hade vi redan tre intressenter som kom på första visningen och sen var vår affär klar inom ett par dagar och alla var glada. Eller ja iallafall vi 😎
 
Ja, det bästa är om mäklarna starkt uppmanar till att följa processen och försäkra att utannonserat pris är inom vad säljarna accepterar. På så vis kan man behålla möjligheten att inte sälja i undantagsfall. Men som det fungerar nu är det inte bra. Ytterligare ett problem är de väldigt hetsiga säljprocesserna som varit i storstäderna.
 
Maalox
Lite OT men på tema köp-sälj dynamiken. Bodde tidigare i Storbritannien, budade här på ett par lägenheter men blev aldrig avslut för min del.

Där var det uteslutande stängda bud, typ ”ert bud inklusive vilkor skall vara inne innan kl 12 på fredag”. Därefter tog säljaren beslut vilket bud denna valde. Ingen chans att buda över.

Väldigt olikt vad vi ser här hemma men fungerade förvånansvärt bra.
 
  • Gilla
Mnbvcxz
  • Laddar…
Unikt namn
Mäklarna stortrivs förståss i alla former av försvårande omständigheter som garanterar att fastigheter inte så enkelt kan byta ägare.

Är det inte dags att kraftigt förenkla denna process och göra den billigare, istället för tvärt om.
 
M
Intressant att kritiken kommer från SBAB, känns som de skjuter sin egna tjänst Booli i foten.
 
Unikt namn Unikt namn skrev:
Mäklarna stortrivs förståss i alla former av försvårande omständigheter som garanterar att fastigheter inte så enkelt kan byta ägare.

Är det inte dags att kraftigt förenkla denna process och göra den billigare, istället för tvärt om.
Så vitt jag vet är man fri att lägga ut sitt hus på Blocket, Facebook, lokaltidningen eller något annat passande utan någon som helst inblandning av mäklare. Du kan skriva ett köpebrev med papper och penna och ansöka om lagfart utan att någon hindrar dig. En del tycker däremot att det är bekvämt att få hjälp med dessa bitar. Ungefär som att vissa använder sig av bilhandlare för sina bilaffärer medan andra löser det själva.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.