Våra politikers totala oförmåga att hantera EU:s okunniga beslutsfattare gör att man kanske ska tänka på framtiden.
Risken är väl rätt stor att EU inte kan hålla fingrarna borta från redan installerade värmepumpar. Ett sätt att tjäna sina sporrar för kommissionärerna kan bli att årliga inspektioner av värmepumpar införs.
Känns lite säkrare att satsa på en värmepump som tar vattnet till utedelen så man slipper problem med köldmediat. Risken att värmepumpen ska frysa sönder vid ett strömavbrott finns det sätt att undvika.
CTC och Nibe ser jag som alternativ, Panasonic lär ha ett styrsystem som är svårbemästrat.
Hipstervalet är naturligtvis splitpump med så många elektroniska "finesser" som går att få.
 
Vilka problem med köldmedium menar du finns som löses med det du tänker?
 
B
Det är snarare val av köldmedium du ska tänka på om du är orolig för eu-regler. Antingen om du väljer bort de värsta (reducera risken), dvs de med högst gwp värden. Eller väljer ett köldmedium som är naturligt, t.ex. r290 (propan) eller r744 (co2), så slipper du fundera mer på det.

Vatten till utedelen är väl lite beroende på hur långt norrut man bor och hur skakigt elnät man har hos sig. Jag är inte så orolig över det.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
B BSOD skrev:
Vatten till utedelen är väl lite beroende på hur långt norrut man bor och hur skakigt elnät man har hos sig. Jag är inte så orolig över det.
Senast jag kollade rekommenderar tillverkare att man har glykol i vattnet om det finns frysrisk.
 
Man väljer väl inte själv köldmedia utan får välja det tillverkaren levererar?
Amanda Lind eller Hirvonen som energiminister i en ny regering kan leda till vad som helst.
 
Jag som är kyltekniker kommer alltid välja split-modell istället för att dra ut vatten.

Köldmedieval. R32 är det vanligaste. Kommer troligtvis vara kvar ett tag. Verkar inte omfattas av reach-förordningen (pfas) som är i antågande. Att R32 och R410A är populära är att man kan få ut mer effekt ur mindre komponenter (ekonomiskt).

R290 finns i en del värmepumpar (package) och kommer förhoppningsvis fortsätta växa.

Om du är orolig över ändrade regler och liknande så välj absolut en värmepump med R290 istället för CO2. Låg tryckuppsättning, klassisk kylteknik= bra COP och driftsäkerhet.
 
  • Älska
H-Thomasson
  • Laddar…
B
D Dilato skrev:
Senast jag kollade rekommenderar tillverkare att man har glykol i vattnet om det finns frysrisk.
Jo visst. Men det innebär ju en värmeväxlare extra, extra pump, extra hög framtemp (för att kompensera för växlaren) och mer el pga detta. Eller att man fyller hela systemet med glykol.

Så sett över livslängden för pumpen blir det ju en hel del pengar. Med tanke på hur liten risk man eliminerar. Jag ser det som ett rätt dyr försäkring. Finns ju även frysskyddsventiler. Så den risken kan hanteras utan att låta kostnaden driva iväg för mycket.
 
B
G Granström2 skrev:
Man väljer väl inte själv köldmedia utan får välja det tillverkaren levererar?
Amanda Lind eller Hirvonen som energiminister i en ny regering kan leda till vad som helst.
Du väljer ju modell och tillverkare av pumpen själv.
 
H
Glykolvatten mot värmepumpen minskar verkningsgraden på värmepumpen.

Köp en gassplit med R32 i stället.
 
R32 är ingen framtidsköldmedie...

köldmedel över GWP 150 kommer att vara förbjudet i nyinstallerade aggregat mindre än 12 kW från och med 2027 enligt https://www.consilium.europa.eu/sv/...ances-council-and-parliament-reach-agreement/ - och då förbjuds även R32 som har GWP 675. - det är knappt 3 år dit...

redan installerade maskiner efter den tidpunkten får givetvis repareras och fyllas på även i fortsättningen.

Att hitta bra ersättningsgaser och blandningar av gaser i tryckområde R410A och R32 och hålla sig under GWP150 kommer att bli problematiskt, så hela segmentet med högtrycksgaser i LLVP och LVVP kommer troligen att försvinna medans maskiner i 'propan'-tryckområde kommer att bli populärt igen och idag finns det flertal alternativa köldmedel som klarar sig under GWP150.

Dock är blandningarna i propantryckområdet under GWP150 väldigt krystade blandningar i jämförelse med ren HC (R290, R1270) med mycket HFO1234yf och HFO1234ze iblandat och ge stor glide - som senare förmodligen kommer att ifrågasättas med den stora mängden TFA (triflouracetat) som bildas när det bryts ned i atmosfären och väl nedregnad i havet inte bryts ned längre i någon nämnvärd grad, utan ökar i nivå i världshaven sakta men säkert - risk att det blir som PCB och DDT som efter hand uppäcktes att dessa inte var så bra med långtgående konsekvenser även om nivåerna var extremt låga...

---

Man skall komma ihåg att maskiner i R410A och R32-området är tillverkaroptimerat - inte användaroptimerat i avseende potential i COP.

tex på portabla AC har deras angivna COP höjts med flera 10-delar med R290 i jämförelse när de körde med R407C/R410A och det utan att optimera speciellt mycket eller inte alls rent ut av...


En av orsakerna varför högtrycksystem arbetar i motvind avseende COP även om köldmediet är bra som R32 (som nästan når R290 i teoreisk COP) är läckage i kompressor under kompression då backflödet kan vara så mycket som 9% av den pumpade massamängden i en R410A-maskin med typisk rotary-kompressor och det bestäms av gasens densitet under kompression, gasens viskositet, gasens ljudhastighet samt temperatur där passagen/läckan sker för en given mekanisk spel (ofta anges 10 µm) av enkla anledningen att ju högre trycket är, ju mer gasmassa läcker av den högre densiteten även om det är samma gasvolym som läcker per tid (och bestäms av ljudhastigheten) och till detta skalningsfaktorn att minskar man pumpvolymen/slagvolymen till hälften för att man har högre gastryck så minskar läckorna bara roten av det enligt att volymen ökar/minskar kubiskt medans arean (läck-längder på tätningsytor) ökar/minskar kvadratiskt. Ju mindre man gör pumpen - ju mer läcker det för en given pumpad massamängd gas...

Det är en orsak till att CO2-system är svåra att få upp COP är med trycket och högre gasdensitet ökade läckaget i kompressorerna när de arbetar, utöver att teoretiska COP värdet redan är låg för att man arbetar nära och tom. över gasens kritiska temperatur. (alla köldmedel tappar COP när man närmar sig dess kritiska temperatur och en orsak till att högtrycksgaser som R410A och R32 inte har varit populära i LVVP när det skall arbeta mot +55 grader och varmare (bla legionella-körning och/eller mata hetvatten-elementsystem), och föredragit gaser som R404A, R407C - även om man senare år har provat ändå med R410A/R32...) och lågtemperatursystem på elementsidan
 
Redigerat:
  • Gilla
Dortmunder DAB och 4 till
  • Laddar…
Tack xxargs för din kunniga genomgång.
Vi minns ju Sveriges exeptionellt höga inblandning av miljöskadlig och motorskadlig växtbaserad olja i bensin och diesel, långt långt över EU:s mininivå. Nu senast har en minister och Naturvårdsverket helt öppet ljugit om att förbudet att elda kvistar härrör från EU.
Med de korrupta aktivister till myndighetschefer vi för närvarande har kan mycket hända även på värmepumpsomrpådet menar jag.
 
  • Haha
Dilato
  • Laddar…
Nu tycker jag förvisso att det är bra att de fluorerade köldmedierna fasas ut då köldmedelstillverkarna har med 'brandfaran' som hot styrt marknaden sedan 1940-talet och tjänat mycket grova pengar (och orsakat långtgående miljöproblem med dessa som med ozonhål i atmosfären med R12/R22 mfl klorfluorbaserade köldmedel) och med ett byggsätt där det går åt massor av köldmedel i maskinerna eftersom det var syftet - att sälja köldmedel i konstant läckande kylmaskiner kontinuerligt.

Idag går det bygga maskiner med mycket mindre laddningar - istället för många kilo och med en receiver som innehåller lika mycket till 'i reserv för läckor' så pratar man nu om antal hekto i laddningsmängd där 10% förlust av läckor ger märkbar prestandapåverkan och maskinerna byggda att det helt enkelt inte skall läcka något alls i hela sin livslängd och riskfrågan med tex. HC-köldmedel blir plötsligt hanterbar även för användning inomhus

Det fins anslutningssystem som swagelok (används i bla. högvakumsystem och där får det inte läcka det minsta lilla ens på molekylnivå¹) och motsvarande andra tillverkare som INTE läcker när dessa är korrekt monterade utan att behöva vara specialist eller extremt noggrann för jobbet och en montör kan göra 100-tals av dessa utan riskt att de läcker i framtiden medans man envisas fortfarande med anslutningssystem med handgjorda 45-graders konor med sannolikhet att minst 1 av 100 kommer att läcka inom rimlig förutsägbar framtid...

det fins trådar i forat med bilder på kyl och VP-anläggningar där var och varannan skarv har spår av olja efter köldmedelsläcka efter ett antal år med dessa konanslutningar - i samma maskin, man gör inte en dålig anslutning, man gör många efter varandra...

nu när man obevekligen är forcerad att börja använda HC i mindre maskiner (< 12 kW) så är kylbranchen oroad av att folk kan börja sätta upp HC-fyllda LLVP på egen hand som man gjorde för 10 år sedan och tom. kan återfylla dessa själva utan att bryta mot några f-gas regler - så nu försöker man hitta på en massa regler så att även detta förbjuds... - här borde någon sätta ned foten och säga att är man tillräkligt kunnig tekniskt så får man sätta upp sådan HC-fylld utrustning upp till en viss mängd själv helt lagligt och bytte man anslutningssystem för rören till något som liknar tex. swagelok eller liknande 'närmast idiotsäkert' skulle andelen misslyckade installtioner med läckande anslutningar sjunka drastiskt även när lekman gör montaget.

¹ har lekt med högvakum själv ned till ca 1 *10⁻⁸ mBar absoluttryck med turbopumpar som snurrar i 50 krpm så jag vet hur svårt det är att få saker riktigt tätt med tex. 45-graders konanslutning...)
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 3 till
  • Laddar…
Frågan är väl vem som bestämmer om man är ”tillräckligt kunnig” för att ansluta en luftvärmepump , gissar att många anser sig behöriga då efter att ha kollat på tex youtube eller liknande hur man konar rör , vacumsuger och släpper på köldmedia och läcksöker .
Ingen direkt rymdforskning så väldigt många grejar detta, kruxet kan vara att få tag på rätt och bra verktyg för jobbet, går möjligen att hyra koningsvetktyg, vacuumeter, vacumpump och manometerställ.
Kanske blir enkla kurser/utbildning för tex R290 för privatpersoner framöver som inte kostar skjortan så man sen bara behöver låna/hyra verktygen men det lär nog dröja.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
H
C Comfort Thomas skrev:
Frågan är väl vem som bestämmer om man är ”tillräckligt kunnig” för att ansluta en luftvärmepump , gissar att många anser sig behöriga då efter att ha kollat på tex youtube eller liknande hur man konar rör , vacumsuger och släpper på köldmedia och läcksöker .
Ingen direkt rymdforskning så väldigt många grejar detta, kruxet kan vara att få tag på rätt och bra verktyg för jobbet, går möjligen att hyra koningsvetktyg, vacuumeter, vacumpump och manometerställ.
Kanske blir enkla kurser/utbildning för tex R290 för privatpersoner framöver som inte kostar skjortan så man sen bara behöver låna/hyra verktygen men det lär nog dröja.
Incert kommer att komma på någon / lag / förbud för att överleva och skinna företagen som jobbar med kyla / värme, var så säker.
Tror knappast dom släpper sin guldgruva så enkelt.
 
H H-Thomasson skrev:
Incert kommer att komma på någon / lag / förbud för att överleva och skinna företagen som jobbar med kyla / värme, var så säker.
Tror knappast dom släpper sin guldgruva så enkelt.
Nu är det ju inte Incert som stiftar lagar och regler i EU senast jag kollade, de är ju inte ens ansvariga för f-gas hanteringen i Sverige utan de är bara utsedda av naturvårdsverket att sköta certifieringen som lagstiftarna ställer krav på ska finnas, så du borde inte kasta skit åt fel håll. Incert omsätter inte ens 30 mkr enligt allabolag.se

Det är inte ens en tiondel av vad någon valfri av de större kylföretagen i branschen omsätter bara i Sverige, och således bara någon ynka ppm av vad kylbranschen omsätter i Skandinavien.

Om det är någonstans man ska rikta kritiken så är det mot EU och våra politiker rimligtvis. Incert har ju ingen beslutanderätt eller något som helst bestämmande om något alls utan förväntas ju bara sköta sitt uppdrag som företag.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.