Vi är nu ute och kollar efter bra luft/luft värmepumpar och har fått nys om Nordenberedaren. Det är en L/L som tydligen också värmer varmvatten och som man också kan koppla på solfångare till.

Det här låter ju självklart intressant - men det finns väl alltid en hake på det hela....Är en L/L som kan värma varmvatten lika effektiv som en pump som bara ska värma huset?! Missar man effekt genom att den inte bara är inriktad på husuppvärmning??? Hur resonerar ni i frågan?

Info. om pumpen finns på www.nordenberedaren.se
 
H
Nordenberedaren är i första hand en varmvattenberedare. Lämplig som komplement till luftvärmepump eller till olje- eller pelletseldning sommartid när pannan är avstängd. Värma huset genom att köpa till en fläktkonvektor blir nog inte så kostnadseffektivt, bättre då komplettera med en separat 5kW luftvärmepump. Allt beror ju på vad fläktkonvektorn kostar förstås men 2-3 kW värmer man ingen villa med.

Funderar du på luftvärmepump - titta på Mitsubishi Electric serien, det är nog de pumpar som är bäst idag.
 
Tack för svaret! Läste noggrannt igårkväll och kom fram till att det inte är nåt för oss. Har fått tips om Fujitsu Nocria L/L pump. Ska också kolla upp Mitsubisihi Electrc.
 
Farsan installerar just en sådan. Primärt för att ersätta en elvb som är 25 år gammal och sas gjort sitt.... Kompletteras också med en luftkonvektor. Detta jobbar tillsammans med befintlig LL-vp och huset ursprungliga direktverkande el. Tack vare nya termostater på alla element blir driftekonomin med LL-vpn riktigt bra. Hur ekonomin ser ut efter den nya vpn får vi väl se på sikt...
 
Fläktkonvektorn som man kan koppla till Nordenberedaren är väl mest för att utnyttja värmepumpen maximalt när den inte är upptagen med att göra varmvatten, dvs mer ett komplement till befintlig uppvärmning och inte som någon huvudsaklig värmekälla. En rejäl L/L i en delen av huset och Nordenberedarenkonvektorn i den andra ger nog både bra ekonomi och komfort. Jag valde mellan just de två nu nämner och tycker både verkar kanon, sannolikt bäst på marknaden just nu..?

Jag tror den här typen av vv-beredare till stor del kommer att ersätta elberedaren de närmaste tio åren. Personligen väntar jag några år tills priserna fallit mera.

/Pontus
 
Javisst är idén bra?! Det känns onödigt att värma varmvatten med el om man kan använda sig av solvärme....Synd bara att priserna är så höga.
Om man kikar ute i Europa har fleratalet hus solfångare för varmvattnet...Tror även att vi i Sverige har nytta av den tekniken även om vi inte har lika många soltimmar osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.