Vår tomt går är lite spetsig på baksidan och detta slutar i ett hörn, i somras satte vi en Thuja Smaragd häck runt för att ringa in vår tomt av avgränsa oss mer mot grannen och på sikt skapa lite insikts skydd. Dock på tomten så har vi ett litet hörn som känns väldigt outnytjat och tråkigt och sticker nu ut på ett negativt sätt och vi undrar lite hur vi skall kunna lyfta detta för att bli trevligare och skapa lite av en wow känsla istället.

Tankarna har bland annat vara
  • Bör vi sätta en större buske? för att ta bort spets känslan
  • Sätta någon form av plantering i och leka med olika nivåer
Zon 5, västerläge men inte mycket sol pga träden bredvid
 
  • Nyplanterad Thuja Smaragd häck i ett spetsigt hörn av en gräsmatta, intill ett skogsparti.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Spetsigt hörn av en tomt med grön gräsmatta, grus och träd i bakgrunden, med hus delvis synligt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Handritad skiss av en trädgårdstomt med hus, biluppställningsplats och spetsig baksida med häck.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder

Bästa svaret

Tänker först "blickfång". Typ en stort vackert uppstammat buskträd och en låg marktäckare, en samling av typ 3 stora olikformade stenbumblingar och belysning.

På långt håll syns ljusa färger bäst (i skymning/mörker), så vitbrokiga blad som rysk kornell Ivory Halo, eller stora vita blommor (som vidjehortensia), och sedan ljusbladiga perenner (vitbrokigt tuvrör, kaukasisk förgätmigej) gör att det syns mot den mörka bakgrunden.

Båda ovanstående (kan i o f s bli en kombo) är endast dekoration, men tillför såklart värde.

Ni kan också ändra formen från spetsig genom att "skära av hörnet" och plantera i triangeln som bildas (t. ex höga prydnadsgräs), och vill ni kan ni från denna linje gå vinkelrätt 90 grader in mot tomten och sen ut till häck åt vardera håll igen, så det bildas en fyrkantigt "rum" som är typ vinkelrätt med huset. Där kan ni ha en (eller två) vilstol/ar (adiron deckchair). Det är rätt trevligt att ha en sittplats där man tittar på sitt hus och ägor. Plus att det ser trevligt ut på håll. Det kan vara skönt med en lite skuggigare sittplats också.

Extra rumslighet skulle gå att få genom att sätta upp häck runt rummet också, så det blir ett skönt avstört rum. Det skapar också dynamik och spänning att "stänga för" så man inte ser allt, skapar nyfikenhet. Och vill man kan man sätta porlande vatten i rummet, ha det som meditationssrum för ensamhet.

Annat förslag är att göra en pergola där, kanske för barnen att ha gungor och annat i till att börja med, sedan kan det bli hängmatteplats.

Lite belysning mot det ni planterar eller bygger i hörnet kommer att lyfta hela långa vinterhalvåret, när ni ser allt inifrån.

Hoppas någon av idéer går att spåna vidare på!
 
  • Gilla
Tinototem
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.