Hej,

Vi vill på ett eller annat vis få upp häck, mur eller kombinerat runtom vår fastighet då den är duktigt utsatt för buller från kommunalväg precis utanför (se bifogad fil). Helst vill vi få bort så mycket ljud från vägen som möjligt i kombination av att kunna njuta av både fram och baksida tomt. Totalt sätt är det ca 90m häck/mur som skulle behövas, med undantag för infart.

Vi överväger mur av lecablock med puts eller thuja brabant färdig häck. Vad tror du Cajsa? Går det att kombinera och få till estetiken? Kanske till och med tegel? Men det är en annan prisklass. Eller ska vi tänka om i själva utformningen av mur/häck? Vi är som sagt väldigt måna om att få bort buller från vägen, samtidigt som vi vill att det skall vara hyfsat okej för ögat.

Vi bor i växtzon II.

Tack! 😊
 
Se bild.
 
  • Arkitektritning av en villa med fasadvyer, planlösning och sektioner.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ljud går inte att stoppa med växter. Det krävs väldigt många ridåer och väldigt tätt växande (vintergröna) växter.

Tätt plank och helst bullerplank är det som gäller. Utan glepa nertill.

Mur stoppar såklart, men hög mur är inte görligt. Ni kan kombinera mur och plank, om budget finns.

Vi själva är också ljudstörda och hade redan en naturstensmur, så vi la plank innanför, men det hjälpte bara lite. Men när man inte ser bilarna så bidrar det omedvetet med en avstörd känsla. Det känns skönare att sitta bakom planket och lite tystare är det också.

Kanske ska ni jobba med partiella delar som blir mer avstörda, som huvudsittplats och kanske en till. (kvällssol och matbordsplats, eller poolhänget). Ni kan också jobba in ridåer av växter, men det är svårt att få till vintergröna täta som gör jobbet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.