Vi vill har en öppen spis av gammal hederlig modell nu när vi ska bygga nytt hus. Någon som vet en murare i Sthlm som är intresserad? Skulle också vara intressant att höra vad ett sådant kalas skulle kosta.
 
Hemmakatten
Rekommenderar återigen gärna Harlins Mur, Puts & Kakel, tel 070-3150715, hemmahörande i Saltsjö Boo. Kjell Harlin är en riktigt duktig murare och plattsättare. Vi har anlitat honom i vårt förra hus för putsning, färgning, mosaik på utsidan samt nytt badrum. I vårt nya hus som inte är riktigt färdigt ännu har han murat två stycken öppna spisar med skorstenar. Båda spisarna och skorstenarna är dubbelmantlade, dvs. murade med isolering emellan. Spisen i sjöboden har en insats eftersom den används även för uppvärmning. Den har också två pipor då bastuugnen är ansluten till den. Spisen i bostadshuset är en traditionell öppen spis. Spisarna fungerar utmärkt och sotaren var alldeles lyrisk (sant!!) när han var här för godkännande. Han menade att det inte är många idag som kostar på sig en "riktig" murad spis.

Det är inte helt gratis, och det var någon som tyckte han var lite dyr. För oss har det i alla fall varit värt varenda krona. Han är mycket duktig och noggrann och slutresultatet blir perfekt.
 
Fler tips?
 
Observera att det är väldigt viktigt att det är någon riktigt duktig och kunnig som tar på sig att göra platsbyggda öppna spisar.
Oftast muras de upp lite på måfå varpå man får problem med draget i skorstenen. De flesta nya platsmurade eldstäder måste kompletteras med en fläkt eftersom proportionerna inte ger ett naturligt skorstensdrag.
Det är också vanlit att man blandar murbruk och puts fel så att det spricker med tiden.

Att mura en bra öppen spis är en konst som är på utdöende!
Ta väl hand om de få hantverkare som fortfarande har de viktiga kunskaperna.
 
Det är inte helt gratis, och det var någon som tyckte han var lite dyr. För oss har det i alla fall varit värt varenda krona. Han är mycket duktig och noggrann och slutresultatet blir perfekt.[/QUOTE]

Vi är kanske (ska bara bryta arm med maken först ;) ) intresserade av en murad spis, och bor själva i Nacka - så det skulle passa oss perfekt.. Får jag bara vara lite fräck och fråga van ni fick betala för er murade spis i sjöboden av herlin..? Vi kommer också att ha en med kasett (tyvärr) eftersom vår frånluftsvämekräver undertryck i huset..

Tack Lisa :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.