Hej!

Vi bor längs en grusväg och denna börjar se riktigt dålig åt. Flera decimeter djupa hål finns.
Den som är väg ansvarig brukar varje år skrapa vägen och sladda vägen med nytt grus. Då är hålen borta tills nästa regnskur, sen är det lika illa igen.

Tänkte fråga om någon har någon bra ide hur man lagar en grusväg ordentligt?

Mvh
Fredrik
 
Fyll igen hålen med grus, kör försiktigt ett tag. Ta därefter dit en riktig väghyvel. Efter det fortsätter man med att köra försiktigt!
 
Det man måste göra är att ta rätt på varför hålen uppstår.
Det förefaller ju som om det sjunker/spolar bort inne i vägbanken någonstans.
I värsta fall får man gräva bort den nuvarande vägen och göra en ny med en riktig grund och drännering från början. Hadde liknande problem med byavägen en gång i tiden
 
Hål brukar det bli där det står vatten på vägen. Om man får en kupning på vägen så att det inte bildas några vattenpölar så håller den bättre.

Måste berätta en skräckhistoria om en vägverksskött grusväg jag bodde vid tidigare. Med återkommande mellanrum brukade den få en upplyftning där de grävde bort den lilla gräskant som gärna bildas längst ut vid diket, samtidigt som de rensade dikena. Det här året var det någon som hade en ny idé som skulle visa sig fatal. De skickade grävaren i förväg som grävde upp jord ur dikena och vägrenen och lade på ena sidan av vägen. Sedan kom en lastmaskin och lastade det på traktorvagn som forslade bort det. Problemet var bara att en inte oväsentlig mängd jord blev kvar på vägen. Det var dessutom en regnig höst... När vägskrapan kom och skulle hyfsa till resultatet blev det istället en lervälling som var ca 1 dm djup och väldigt kletig! Det tog mer än en månad och många lass bra grus innan vägen hade stabiliserat sig och blivit hård igen, bara för att de var så korkade och fick in jord i vägytan!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.