För 2 månader köpte vi vårt allra första hus, sen visade det sig att det fanns en vattenskada under golvet i tvättstugan som orsakades av en läckande elpanna. Just nu står allt och torkar, som tur slapp vi betala (inte änns självrisken behövdes betalas).
Sen upptäcktes det att det fanns ännu ett ställe med fukt och det ganska rejällt också som ingen vet vart det kommer ifrån så orsaken tycks vara markfukt.

Vi har en krypgrund som är ca. 1,5meter djup så den är stor och rymlig, på utsidan finns fryssprickor som vi måste laga, men hur gör man?
Dränera en krypgrund utifrån utan att huset rasar går det? Ska man även isolera inifrån och marken? Vad kan man mer göra för att slippa detta problem i framtiden?
Sen tänkte vi skaffa en avfuktare från Munters till grunden så detta inte upprepar sig igen.

Hoppas ni män och kvinnor vill hjälpa oss med vårt problem, för vi måste börja och det snart så det inte blir ännu mer fukt i golvet.
 
Ingen som vet :confused:
 
Hej

Står inför ett liknande problem där jag i ett hus endast 3 år gammalt står med mögel i krypgrund. Har hållit på och undersökt olika alternativ och det jag tänkt gjöra är att följa lösningen til ISODRÄN med varm krypgrund. Dränera om på utsidan så regnvatten effektivt försvinner, isolera marken och muren för att höja temperaturen samt täta luftventilation.

Eventuellt kompleterar jag med en TRYGGHETSVAKT för att försäkra mig om att miljön alltid är bra men det viktigaste med krypgrund är att hålla uppsikt med jämna inspektioner, speciellt sensommaren/tidig höst så eventuell påväxt kan åtgärdas.

Med en avfuktare är man trygg som ni säger men själv är jag skeptisk till driftskostander, underhåll och livslängd. Har hört flera skräck historier om grunder med hög fuktighet och kostander upp till 20 000 årlig.

Mvh
Jan
http://www.trygghetsvakten.se/

http://www.isodran.se/krypgrunder.php

Mvh
Jan
 
Hej!

Tack, för ditt svar men så tråkigt att ni fått samma problem. Vi har inte ännu fått påväxt av mögel ännu, men den kommer när som helst sa de eftersom det är en tydlig vattenskada i grunden.

Hur har du tänkt gräva upp runt huset? Utan att det rasar? Kanske har pratat med någon om just raskrisken?
Isf. skulle jag gärna vilja höra mer för jag tycker det är riktigt läskigt.

Vad är det för skräckexempel om 20.000kr/år??? Munters säger att deras avfuktare inte drar alls mycket, men siffrorna är nog lite förfinade i kanten. :rolleyes:
Vi har även tittat på trygghetsvakten, men vet inte om vi ska ta den lösningen. Får man fråga varför ni valt den lösningen?
 
hmm.. varför är du orolig för rasrisken? vad är grunden gjord av? är den murad av leca eller dyligt så är det bara att köra på; dvs gräv hela vägen runt om med en minigrävare och som avanstående talare sagt: isolera med isodrän på utsidan (den delen av muren som är under jord) och med cellplast på insidan (eller utsidan) för den delen av muren som är ovan jord.
är muren gjord av staplade stenblock (gammal torpargrund) så får man vara försiktigare..
 
Grundkonstruktionen: Krypgrund står det i papprena men sen har jag ju hört att krypgrund är det nya ordet för torpargrund (kan vara helt ute och cykla).
Iaf. blocken i grunden hos oss ser ut som lecakulor ungefär, det är det du kallar för leca eller?

Varför jag är rädd för rasrisken är just för att vi har så stora sprickor på grunden fast det kanske inte har någon betydelse alls?
Ja, du hör kanske att jag är fullständigt ny inom detta med att bygga & renovera men det är ju inte så konstigt då det är vårt första hus så man får lära sig med tiden. :)

Ska väl skriva med att huset är från 1980, ett så kallat Tallsjön hus om det kan vara till någon betydelse för dig eller någon annan klok människa här inne på forumet.
 
Om huset är såpass nytt så har du garanterat en vanlig krypgrund (murad av leca, det är det vanligaste) och inte gamla tidens torpargrund. Det är inte riktigt samma sak, men orkar inte gå in på skillnaden nu (dock används orden idag oftast för samma sak som du redan märkt).
Hur som helst. Jag är övertygad om att du kan dränera om huset utan minsta lilla rasrisk om inte då sprickorna är så stora att du får igenom handen :) eller sitter väldigt dumt till möjligtvis. Men tveksamt om grunden skulle hinna bli i SÅ dåligt skick på så kort tid. Du kan nog sova gott om natten - du kommer att få ordning på ditt hus!!

Ett tips - gå runt på alla byggvaruhus där de säljer material för dränering och isolering och prata lite, du kan få mycket tips helt gratis den vägen. Ofta kan det finnas lika många lösningar på problemet som det finns människor (eller specialister..) och man kan behöva bilda sig en egen uppfattning innan man väljer en lösning rätt av.
 
Just det, glömde fråga :) men är du säker på att sprickorna går igenom lecablocken? Du säker att de syns på utsidan så det kan kanske bara vara det yttersta putsskiktet som skadats?? Isåfall kan du ju skrapa lite och undersöka det först. Kanske är det bara lite ny puts på utsidan som krävs?
 
Hej igen!

Pratade med min far igår och han är duktig på dränering av källargrunder så han ska komma och hjälpa oss i vår, för så stor skillnad på källargrunder och krypgrunder kan det inte vara om inte annat har han en helt annan vana än vi. Han har tom. grävmaskin vilket jag inte visste :D

Detta med sprickorna, de är ganska stora och följer lecablockens fogar med de har inte gått igenom muren för på insidan syns de inte några sprickor. På andra ställen är det ju bara putsen som blivit skadad.

Men jag tror vi kommer att få sova skönt om nätterna under dräneringen, om inte annat så lär folk veta vilket hus vi bor i om vi hänvisar till det lutande huset :D:D:D
 
Nu när vi ändå pratar om dränering, så passar jag på och frågar lite om detta med Isodrän.
När man lägger iordning på insidan av grunden på golvet alltså... ska man ta bort den sand som ligger där och den plastmatta som ligger under den innan man börjar?
En annan fråga är hur får man den där Isodrän skivan under själva grunden (vår grund är indelad i 3 sektioner)? För när man tittar på instruktionen ser det ut som det ligger under hela grunden. Gräver man upp under då och skjuter in skivan? Om det är så, är inte risken stor att det blir ojämt utgrävt då och på så sätt får huset i rörelse?
 
Hej

Jag har liknande problem att jag inte får in några ISODRÄN skivor (75cm) i genom luckan, funderar på Isodrän i lösvikt eller något annt isolations material på mark. Hadde jag sand vill jag tagit bort den och annat material som kan absobera fukt.

Utgrävning, min torpargrund ligger endast 60cm under mark så är inte orolig för rasrisk, läste hus någon leveratör att dom rekomenderade att man grävde upp en sida åt gången om man hadde en källare.

Driftskostander för avvfuktare varierar beroende på hur fuktigt ni har i grunden och luftinsläpp då den håller undertryck, dvs hög luftfuktighet hög driftskostander. I bäsat fall 2-3000 kr/år och uppåt.
 
Tror du missuppfattade detta med Isodrän skivan och hur vi får den under grunden. Men som du skrev också och som jag inte alls har tänkt på, hur får jag den ner i luckan i golvet? Tror dock att vi tar upp golvet på ett ställe och har ner skivorna där för vi ska ändå göra det då vi har fukt i golvet.

Det jag menade från början då, var att på ritningen ser det ut som Isodrän skivan ligger under själva sulan (alltså under själva muren), men hur får man en skiva att sitta där utan att huset flyttar sig då?
 
Har ni en skivor under muren/plattan är det bra. Hindrar frost sättningar etc i marken vill också tro att det dränerar och isolerar från kyla som vill hjälpa till att höja temperaturen i grunden på sommaren vilket sänker den relativa fukrigheten och risken för mögel.
 
Tårtan skrev:
Hej

Står inför ett liknande problem där jag i ett hus endast 3 år gammalt står med mögel i krypgrund. Har hållit på och undersökt olika alternativ och det jag tänkt gjöra är att följa lösningen til ISODRÄN med varm krypgrund. Dränera om på utsidan så regnvatten effektivt försvinner, isolera marken och muren för att höja temperaturen samt täta luftventilation.

Eventuellt kompleterar jag med en TRYGGHETSVAKT för att försäkra mig om att miljön alltid är bra men det viktigaste med krypgrund är att hålla uppsikt med jämna inspektioner, speciellt sensommaren/tidig höst så eventuell påväxt kan åtgärdas.

Med en avfuktare är man trygg som ni säger men själv är jag skeptisk till driftskostander, underhåll och livslängd. Har hört flera skräck historier om grunder med hög fuktighet och kostander upp till 20 000 årlig.

Mvh
Jan
[länk]

[länk]

Mvh
Jan
Hej, min Munters Homedry i krypgrunden har tuffat på i ett år nu och har förbrukat 1600kWh.

Eftersom en Homedry drar ca 950W när den går, och det är 8760h på ett år, så kan ju max förbrukning (om den skulle avfukta 100% av tiden) inte bli högre än ca 8500kWh. Så mycket kostar inte elen (än) att det skulle kosta 20.000:-

Nån har käkat magic mushrooms.

Mvh
Anders
 
Milkshaken
Torpargrund = Uppvärmd grund genom eldstad... Dvs kakelugn och vedspis gick ned i grunden... (gammaldags men suveränt)
Krypgrund= ouppvärmd grundutrymme.
Ni med problem med att få ned isodränskivor... Kan lecakulor vara ett alternativ??? Det finns firmor som kommer och sprutar in sånt med slang...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.