Hej! I vårt sommarstugeområde dras ni för kommunalt VA. Har två hus på tomten med 2 kök + 2 utedass. När vi ansluts kommer vi att få betala en pump men för två hus. FRÅGA: kan vi ansluta bara ena huset till kommunalt VA med toalett, och vänta ett antal år med att åtgärda det andra? Eller kommer de kräva att båda husen (på samma fastighet) ansluts direkt för att ens få godkänt att koppla på? Vad säger regelverket?
 
Varje bostadshus ska sin egen vattenmätare och VA-abonnemang.
 
Njaa. Om vi antar att det ena är en gäststuga eller liknande. Så kan ingen tvinga dig att ansluta den. Och det räcker med en vattenmätare för hela fastigheten.

Där vi har fritidshus och just skall koppla på kommunalt VA, får man betala en extra avgift per ”lägenhet” man kopplar på. Normal ansl. avgift är ca 375 000 för fastigheten, tillkommer grävning osv. på tomten. En extra ”lägenhet” kostar ca 35000 ytterligare. Men i den komplicerade formeln för anslutningsavgiften påverkas andra komponenter av extra avgiften, så för vissa blir extra avgiften 60 000.

Men en stuga är inte lägenhet om det inte finns både vatten, toalett osv. och matlagningsmöjlighet. Så en gäststuga utan kök, men med badrum kostar inget extra. Kommunen har uppmanat att flytta bort ev mikrovågsugn inför besiktning.

Reglerna skiljer sig mellan kommuner.
 
  • Gilla
13th Marine och 1 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Det är frivilligt att ha vatten och avlopp till ditt hus så du väljer själv som du vill dra in rör i husen. Men ansluter du inte vatten och avlopp. Nyttjar du t ex bara ett hus så kanske det inte är lämpligt att ansluta VA till det andra.

Men du får betala för anslutningsavgiften i alla fall, i ditt fall två lägenhetsavgifter. Den betalar du för att kommunen drar rör till fastigheten och upprättar en anslutningspunkt. Möjligen kan du förhandla bort den ena lägenhetsavgiften och du gör det troligt att det huset aldrig kommer att anslutas till VA framgent.
 
Som sagt, där vi har fritidshus, behöver man bara betala den extra lgh. avgiften om man ansluter VA till den extra ”lägenheten”, och den är bara lägenhet, om det dessutom finns minst en mikro, eller kaffebryggare i stugan.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Sedan har kommunen en märklig formel för anslutningsavgiften. Dels en del som räknas på antal ansl. punkter (avlopp, vatten, dagvatten) plus extra lgh. avgifter. Dels en rörlig del som är räknat på antal kvm fastigheten är på. Men den rörliga avgiften för inte bli högre än den fasta delen. En sorts ”tak”. Taket löser ut vid drygt 2000 kvm, för de flesta.

Men har man då den extra lgh. avgiften på ca. 45 000 , så ökar även den rörliga med lika mycket till, om tomten är större.

Vi fick betala ca 376 000, vår fastighet är 30-40 kvm för liten för att slå i avgiftstaket. Så väljer vi senare att ex bygga attefallshus blir det ”bara” ca. 45 000 extra.
 
Ja komplicerat när man har två hus med två kök, men bara vill koppla in det ena initialt. Om de låter en koppla på vatten till bara det då.

För egentligen har man ju 2 år på sig att koppla in öht, det hade ju känts vettigt att ha två år på sig totalt även om man bara kopplar in det ena. Men jag är rädd att de ska säga allt eller inget vad gäller påkoppling.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.