Hej!
Vi har bokat tomt och vi har hittat ett hus vi vill bygga. Problemet är att där vi vill ha infarten finns en lyktstolpe. Hur går man till väga för att flytta gatulampan? Vem på kommunen kontaktar man? Hur troligt är det att vi kan få igenom detta?
Vi tänker att vi själva kommer betala för att flytta den men är det troligt att vi då kommer få göra det?
 
RoTe
Fråga kommunen?
 
Ja, det är inte ovanligt. Räkna med att bara få flytta den ett fåtal meter, annars kommer ljusbilden på gatan bli försämrad (för stort avstånd mellan några stolpar, med sämre ljus på ett parti).

Kontakta någon belysningsansvarig på gatukontoret på kommunen.
 
Claes Sörmland
Rita in utfarten vid bygglovsansökan, ni ska ju ändå ansöka för hur tomten planeras inklusive utfarten och ta diskussionen med att flytta stolpen då.

Kolla för säkerhets skull att det verkligen är kommunen som är huvudman för gatan och lyktstolpen. Nämner detta eftersom jag bor i ett område med enskilt huvudmannaskap där en samfällighetsförening tar hand om gatorna. Vi har haft en del nybyggnation men inte en enda nybyggare har följt regelverket och faktiskt kontaktat vägföreningen och begärt tillstånd att anlägga en utfart. Jag gissar för att de inte hade en aning om att detta krävdes.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.