Vi planerar en tillbyggnad. Vi vill hålla ner kostnaderna och därmed ej ha totalentreprenad.
Vilka yrkeskategorier/roller behöver vi involvera? Har jag glömt någon?


* Arkitekt
* Konstruktör (för konstruktionsritningar)
* Schaktfirma
* Annan firma som gör husgrunden - betongfirma?
* Kontrollansvarig - brukar detta vara en helt egen firma?
* Rör/VVSare- står denne också för planeringen av hela vvs-systemet eller?
* Snickare
* Elektriker
* Murare för putsfasaden
 

Bästa svaret

Många tror att det blir billigare, när man gör som ni tänker göra. Många gånger slår det fel.
Gränsdragning, vem gör vad? kommer entreprenörer att skylla på någon av de andra entreprenörerna när det inte går som ni har tänkt.
Har man en totalentreprenad är entreprenören ansvarig för arbetsmiljön, ytterst är ni alltid ansvarig för den men då kan man skriva över ansvaret på TE, har man delad E så är ni helt samordningsansvariga. Ex.är någon entreprenör, den som gör att någon skadas men nekar då går ansvaret på er.

Kontrollansvarig PBL är ofta egen men det finns i konsultbolag med flera anställda också. Kolla bara referenser, hos andra kunder och byggnadsinspektör hos kommunens miljö- och byggkontor. Kolla att dom har konsultförsäkring.

Entreprenören ska också ha försäkringar som täcker skador på nybyggnation, befintlig, och miljö.

Maskiner typ grävmaskin och liftar ska vara försäkrade. Ställningar godkända av godkänd ställningsbyggare (oftast inte entreprenören). Åter ramlar någon ned så kan ni bli ansvariga, ser det fel ut i era ögon är det troligen fel.

Kör ni på löpande kostnad, begär specar på allt.
Kör ni på fast pris kom överens innan bygget startar, en del saker kommer att bli dyrare men kolla , mycket ska ingå, det ska vara sånt ni tilläggsbeställer eller helt oförutsett ex.asbest eller saker som inte syntes innan och inte heller som man borde förväntats sig. Ta tid på er innan ni svara ja till tilläggen om det inte är akut som sprutande vatten eller liknande.

Viktigast av allt, skriv kontrakt - tillbyggnad då använder ni Hantverkarformuläret på nätet. Kontrakt ska innehålla överenskommelse om vad ska göras, där går det att hänvisa till andra handlingar det ska innehålla tider - när det ska vara klart helt eller deltider, det går att koppla vite/böter till detta - fast summa eller procentsats typ 1 - 3 % per påbörjad vecka. Man betalar efter utfört arbete aldrig i förskott, har byggaren höga kostnader som han kräver förskott för betala först efter leverans och skriv extra kontrakt att ni äger varorna, dom ska förvaras skyddade på arbetsplatsen och är annars era först då de sitter monterade. Går byggaren i KK så till faller kan varor tillfalla konkursboet även fast ni har kvitto. Kontrollera gärna referenser på alla entreprenörer och kreditvärdighet.

Handlingar kan entreprenören ta fram men låt dom inte börja förrän ni har godkänt, är installationer som rör två entreprenörer kolla handlingar med de båda tillsammans och skriv protokoll som bägge får godkänna.

Det kommer nog gå bra, bara ni har huvudet med er och inte är godtrogna, lätt att rätta till saker innan det är byggt, sen är det svårt och framförallt dyrare.

Lycka till.😉
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
Tack för ett bra svar. Givande synpunkter.
Ja det är klart att det hade varit skönt, tryggt och smidigt att ta totalentreprenad, nen man undrar ju hur mycket totalkostnaden blir på en tillbyggnad i ett plan på 70m2.

Kanske offerterna blir rimligare nu än när marknaden var som mest överhettad?

En byggare nämnde att han själv kunde vara kontrollansvarig via sitt konsultbolag där han tog in övriga (sina egna företag) som underentreprenörer. Är det ett vanligt upplägg?
 
S
Du vill ju inte att byggaren ska vara kontrollansvarig. Det är bara oseriöst.
Den kontrollansvarige skriver kontrollplanen och ser sen till att den följs med hjälp av platsbesök och egenkontroller. Det ska vara en oberoende person som du har förtroende för.

Ska ni bygga 70 m2 kommer nog kommunen kräva färdigställande försäkring.

För en stor tillbyggnad är det bättre att använda ABS 18 som avtal än Hantverksformuläret.

Man brukar söka bygglov innan man tar in anbud från byggfirmor.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.