Vi ska låta bygga en villa och måste nu fatta beslut om färg/behandling av panelen. Huset blir en modern ”låda” i två plan med stora glaspartier (svarta karmar).

Det står mellan järnvitriol, tjärvitriol och lasyr (typ Woodex Premium från Teknos).

Vi gillar det ”naturliga” utseendet från samtliga alternativ, särskilt om det går mot gråbrunt. En fördel med lasyren är att den kan färgas med ett ganska stort urval laserande kulörer/pigment. Skydd talar för tjärvitriol eller lasyren.

Vi är rådvilla och tacksamma för alla tips och erfarenheter.
 
Tjärvitriol som förstaval då det är bäst skydd i detta. Lasyr kan lossna med åren och vittra bort. Järnvitriol i andra hand pga oslagbart pris,
 
Tack för svar! Hur blir tjärvitriolen på en panel av norrländsk gran? Förstår att den blir grå med tiden, men behåller den lite av det bruna?
 
M malman81 skrev:
Tack för svar! Hur blir tjärvitriolen på en panel av norrländsk gran? Förstår att den blir grå med tiden, men behåller den lite av det bruna?
Det mesta försvinner inom 1-2 år, bara grått kvar för oss.
 
Ok! Har du någon bild?
 
M malman81 skrev:
Ok! Har du någon bild?
Kolla PM
 
Ser väldigt fint ut! Men det bruna försvinner helt med tiden?
 
Järnvitriol (järn(II)-sulfat) har ingen direkt rötskyddande egenskap. Detta måste man ta med i räkningen för fasadens potentiella hållbarhet.

Järn-joner är en viktig komponent i stort sett allt levande och därmed inget som inhiberar för tex. rötsvampar om det inte är i väldigt höga doser.

Vill man få rötskyddande egenskaper så behövs lite tungmetaller så som kopparjoner eller annan typ av biocid - men kopparjoner i olika komplex har en färgande egenskap mot grönt och det är kanske inte så attraktivt som den silvergråa ytan som skapas efter en (ganska lång) tid med järnvitriol.

tryckimpregmering av virke med klassisk cuprinol är just att införa en smula koppar in i trädet - cuprum = koppar på latin. Nu var förvisso varumärket cuprinol inte enbart kopparjoner utan hade en del annat också så som arsenik mfl. idag icke politisk korrekta tungmetaller för att öka rötskyddet.

Slamfärgen falu rödfärg med orginalpigmentet från falun hade en smula koppar kvar i sin järnbaserade röda pigment och fick den vägen en viss rötskyddande verkan på vart fall ytan.
 
Tack för all matnyttig information! Betyder detta att det ”gamla receptet” för järnvitriol-blandning med lite koppar ger ett visst skydd?

Har förstått att det gamla receptet är en blandning av 0,5 kg järnvitriol, 30g kopparvitriol och 7,5g silverbets i ca 7-10 liter vatten.
 
M malman81 skrev:
Tack för all matnyttig information! Betyder detta att det ”gamla receptet” för järnvitriol-blandning med lite koppar ger ett visst skydd?

Har förstått att det gamla receptet är en blandning av 0,5 kg järnvitriol, 30g kopparvitriol och 7,5g silverbets i ca 7-10 liter vatten.
jo, det är ju koppar och tungmetallen silver om det nu är silver i silverbestsen som klart förbättrar rötskyddet.

men silver precis som koppar räknas som tungmetall idag och framförallt silvret är inte PK ur miljösynpunkt... (koppar är faktiskt en essentiell metall för livet men då i väldigt små mängder)


namnet 'vitriol' betyder ungefär 'glas' och man ser rötterna som från vitrin-skåp (glas-skåp) då både järn(II)sulfat och kopparsulfat med långsam kristallisation ger ganska stora glasliknande färgade kristaller
 
Redigerat:
Men om vi avgränsar oss till panelbehandling; medför kopparvitriolen något skydd, gör det någon reell skillnad ur det perspektivet?
 
R
Järnvitriol ger nästintill ingett rättskydd över huvudtaget..
Tjärvitrol däremot har du ett jättebra skydd i..
 
kopparsulfaten bör ge extra skydd om den bondas i träfibrerna ordentligt och inte tvättas bort med tiden eftersom koppar är den viktigaste röthindrade faktorn i tex. cuprinol för tryckimpregnerat virke.

Men vill man ha definitiv svar så får man göra prov med obehandlad planka, planka med enbart järnvitriol, med järnvitriol, kopparvitriol, och slutligen med gamla 'receptet' med koppar och järnvitiol + silver och sedan vänta i 10-50 år och se på resultatet ;-)

med andra ord kan inte ett forum ge säkra guider i vilket som är bäst... särskilt inte när gamla erfarenhetsmässigt fungerande recept numera är miljöpolitiskt inkorrekta att använda och de nyare mer miljöaccepterade recepten helt enkelt inte har få tillräckligt många årtionden på sig för att visa om de är bra eller inte.
 
R
Att järnvitriol inte ger något rötskydd är inget jag själv har hittat på..
Inga hustillverkare ger någon garanti vid användandet av järnvitrol..

https://www.traguiden.se/underhall/...farg/olika-typer-av-ytbehandling/jarnvitriol/

https://www.vargardahus.se/tips/2019/10/10/jrnvitrol-tjrvitrol-eller-lasyr-vad-gller

https://www.mellbyhome.com/sv/blogg...n-med-tralasyr-jarnvitriol-eller-tjarvitriol/

Tjärvitrol är bland det bästa mest naturliga du kan skydda träet med då det är träets naturliga rötskydd..

https://www.tjarfarg.se/produkter/tjarvitriol/
 
Redigerat:
  • Gilla
Jonatan79
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.