Tjo!

Vi har ett källarutrymme som vi tänkte inreda. Utrymmet är på ca 25 kvm och ligger delvis under mark. Öster ut från rummet sett har väggen delvis under mark, men på ytterväggen har vi platonmatta. Norrut vetter mot krypgrunden, söder ut mot garaget och väster ut är inte under mark alls.

Rummet ser ut så här (utrymmet näst längst bort, innan det hamnade ett hus på):
P5090007.jpg

Väggarna är idag bara lecablock som varken är slammade eller putsade:
P5090003.jpg

Tanken är att regla upp och isolera hela rummet på insidan, så mina funderingar är hur jag gör mot själva väggarna för att inte få senare problem. På plattan tänkte vi lägga en platonmatta och sedan spånplattor och golv.

Vad behöver jag tänka på?

Mvh,
Andreas Selstam
[ftp][/ftp]
 
Du får absolut inte sätta träreglar direkt mot Leca-väggen. Det måste vara något oorganiskt material mellan väggen och reglen t.ex. tjärpapp eller syllisolering. Alternativt kan du sätta metallreglar istället, då är du definitivt på den säkra sidan!
Mer info hittar du här: http://www.gullfiber.se/index.htm
Klicka på "Gör det själv" osv.
 
Om du har hyfsat tjocka lecablock, 290mm eller så så kan det räcka med att bara rappa in och utsida. Minst problem så...

Annars metallreglar.
 
Rappa in?

Ok, det fanns en hel del goda länkar på sidan här:
http://www.doityourself.se/

Så okej, att lägga ett isolerande skikt mellan reglar och vägg är ju fair enough, det förstår till och med jag. Men hur gör man med golvet? Uppvikt platonmatta och sedan syllen ovanpå platon, eller hur gör man där?
 
Dvs lägga rappning på in och utsida.
 
Du menar plasta in reglar och isolering?

Det jag tänkte på då var att fukt kondenseras på utsidan av plasten (mellan vägg och reglar), rinner neråt och blir sedan liggandes längst nere vid golvet utan att kunna ta vägen någonstans.
 
Om du menar mig, så menar jag ingen ytterligare isolering.
 
AndersG menar att om lecablocken är är tjocka isolerar de tillräckligt i sig själv och då kan du sätta puts på väggarna. I Finland rappar vi husen, puts är här normalt en finare typ än vägg rappning/puts...  ;)
 
vi är väl lite gammalmodiga här på holmen (Åland) antar jag... ;)
 
Du menar när vi "går till bykstugan och hämtar ett ämbar?"

Rent generellt språkligt sett så lever många uttryck kvar längre i dialekter. Uttryck som kanske skulle ses som "arkaiska" i "normalsvenska" (vad nu det är). Detta gäller inte bara Åländska eller finlandssvenska, utan även dialekter i Sverige.
 
Mitt förslag är att använda Platon på väggen också. Sätt sedan isolering mellan reglerna och avsluta med gipsskivor.

Titta på deras hemsida och deras broshyrer

http://www.isola.se/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.