Vet inte riktigt under vilken rubrik detta hör, men jag skriver det här.

Vi har köpt en stor tomt på ca 17 000 kvm. Nu ska vi stycka av tre tomter från den och sälja. nu till min fråga.
Hur brukar man göra med avstyckningskostnaden? Är det vi som ska betala eller dom som köper tomterna?
Och sen måste det anläggas en grusväg in till tomterna. Tomten är ungefär 250 m lång och vi tänkte lägga de nya tomterna på rad, med början ca 100 meter in på den stora tomten. Är det då rätt att köparna till de nya tomterna betalar en del av vägen?

Ps. Bara för nyfikenhetens skull: är det någon som letar tomt i Sundsvall?
 
mysanh skrev:
Är det vi som ska betala eller dom som köper tomterna?
Det är väl rimligt att försöka sälja tomterna till något slags marknadspris (dvs det högsta pris som någon är beredd att betala för tomterna), och hoppas på att så mycket som möjligt av era kostnader täcks av priset. Det finns väl ingen anledning att utöva välgörenhet här, om nu inte köparna är släkt eller vänner till er? Sedan är det klart att marknadspriset blir högre om kommunens planer tillåter att man får bygga på tomterna...

:) Vika
 
Vi hade en stor tomt som styckats och sålts i delar. Totalt fyra delar och vi behåller två utan dem.
Kostnaden för avstyckning ligger på den som begår avstyckningen (vi)
Kostnad för VA, EL, Tele mm ligger på den som köper tomten.
Skaftväg betalas gemensamt av de som kommer att använda vägen.

Så gjorde vi och det är nog också den vanligaste fördelningen.

/sponken
 
Tack för svar! Och en till fråga: Vad kan det kosta att anlägga en grusväg på 225 m om man gör arbetet själv? Bara materialkostnaden alltså. Marken är avverkad skogsmark. Ganska så små höjdskillnader.
 
Hemmakatten
Sen är ju frågan hur pass attraktiva tomterna är. (Under förutsättning att ni får tillstånd av kommunen att stycka av tomterna för bostadsändamål.)

Det kan många gånger vara mycket enklare att färdigställa tomterna till viss del. dvs. stycka av dem, markera tomtgränser, dra fram väg (tror jag är mycket viktigt). Och i samband med vägbygget lägger man ner rör för el, vatten och tele. Ni kan inte heller vara säkra på att alla tre tomterna blir sålda samtidigt och om någon köper en av tomterna så lär de vilja ha en väg att komma fram på. Ni måste dessutom ordna med servitut för vägen och eventuellt bildande av vägsamfällighet (görs hos lantmäteriet i samband med avstyckningen). Lantmäteriet kräver att det finns möjlighet att nå fram till tomten (de måste ju åka över bl.a. er mark) innan de styckar av. Hur är vatten och avloppsfrågan löst? Finns det kommunalt vatten och avlopp, eller är det enskilt som gäller. Skall avloppet vara gemensamt för dessa tre tomter eller skall var och en ha sitt eget? Vad säger kommunen? Ni måste ha tillstånd från dem för avloppet om det är enskilt.

Många människor (de flesta skulle jag tro) har ingen aning om vad de skall göra med ett stycke mark. man vill ha ett hum om sin framtida tomt, man vill kunna köra bil dit, man vill kunna se tomtgränserna och drömma om sitt framtida boende. En förberedd tomt ger ett bättre pris än att bara blicka ut över ett hygge. Men å andra sidan så kanske kostnaderna för er överstiger vad ni eventuellt kan få ut för pris för tomterna (känner inte till tomtpriserna i Sundsvallstrakten) och då är det knappast värt det.

Vi har byggt väg, ungefär lika lång som er. Vår går över bra ängsmark, helt platt. Det användes 1.000 ton kross och grus + geoduk under vägen. (Du får kolla vad krossen kostar hos er.) Nu efter två år och när är byggtrafik är över och vägen satt sig så behöver vi hyvla av/jämna till vägen och lägga på lite fint kross/grus på toppen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.