Claes Sörmland
MÖD fortsätter att leverera domar i kära diskussionsämnen här på BH. Efter knäroten i skogen får vi nu lära oss om kommunal tillsyn av olägenheter från vedeldning i två domar:

https://www.domstol.se/mark--och-mi...h-miljooverdomstolens-avgoranden/2024/141504/

https://www.domstol.se/mark--och-mi...h-miljooverdomstolens-avgoranden/2024/141514/

I den ena domen eldar U.J. i Hjo kommun i sin panna för att värma bostad och snickeri. Grannen K.K. 20 m bort upplever rökstörningar och har fört en störningsdagbok. Miljönämnden la ned tillsynsärendet. MÖD finner i motstats till nämnden att det är fråga om sådana störningar som beskrivs i 9 kap. 3 § miljöbalken. Nämndens beslut att avsluta ärendet utan åtgärd ska därmed undanröjas och målet återförvisas till nämnden för fortsatt handläggning.


I det andra ärendet är det F. Arvidssons Mekaniska AB som värmer bostad med vedpanna. Grannen 22 m bort S.A. och A.E. upplever rökstörningar och har fört störningsdagbok. Här har Kävlinge kommuns miljönämnd beslutat ett föreläggande om bland annat om att eldning får inte ske under perioden första maj till sista september. Under övriga delar av året begränsas eldning till två gånger i veckan och max fyra timmar per gång. MÖD avvisar denna inskränkning genom föreläggande eftersom det inte rör sig om fritidseldning. Ärendet återvisas till nämnden för fortsatt handläggning.
 
  • Ledsen
  • Gilla
ylven och 1 till
  • Laddar…
K
Är ingen expert på juridik, men finner det intressant och har även en jurist i familjen…
Men om jag förstår det rätt så övergripande säger MÖD ungefär egentligen lite emot sig själva i de två ärendena? Eller anser dom att inskränkningar ska göras, bara att de anser inskränkningarna som gjordes inte var korrekta..?
 
Claes Sörmland
Jag läser domarna som att MÖD i båda fallen vill att miljönämnden gör mer detaljerad utredning av den enskilda pannan och eldningen och därmed kan gå in med mer precisa förelägganden så att åtgärderna ger effekt.

Nämnden ska inte bara lägga ned tillsynen eller slentrianmässigt försöka förbjuda eldningen utan lagstöd. D v s miljönämnden ska jobba praktiskt och tekniskt i tillsynen. Något som säkert inte uppskattas ute bland miljöinspektörerna som troligen är rätt okunniga om eldning och pannor.
 
  • Gilla
ylven
  • Laddar…
Maalox
Inväntar med spänning prejudicerande avgörande från GLÖD
 
  • Haha
  • Gilla
Claes Sörmland och 2 till
  • Laddar…
Maalox
Har plöjts ner mycket pengar i kaminer och vedeldade pannor senaste åren, även i tätbebyggda områden. Skall bli intressant att följa hur eventuell praxis utvecklas. Som Claes är inne på känns dessa domar mest riktade till nämnderna
 
F
Tycker definitivt att obligatorisk kurs i eldning krävs om man äger en kamin.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.