Hej,

En backventil i nyinstallerad fjärrvärmecentralen gjorde så att det började hamra/smälla i rören vid tappning av varmvatten. Installerades en tryckstötsdämpare (kromade kolven på bilden, FMM 2999-1000) och smällarna upphörde.

Några veckor senare börjar hamrandet igen och det är backventilen i fjärrvärmecentralen igen. Antar att tryckstötsdämparen gått sönder eller förlorat sin effekt, mejlade FM Mattsson som säger att den endast är till för klenrörsdimensionerade anläggningar (max 12 mm rör) och att de också antar att den gått sönder.

Hur löser jag det här nu? Blir galen, hade problemet i flera månader innan leverantören monterade tryckstötsdämparen, som nu verkar slutat funka några veckor senare...

Skarva en mer robust och tystare backventil på varmvattenröret och ta bort den i centralen, vilken produkt i så fall? Läste nåt om fjädrande backventiler i kolv men osäker på om det löser problemet... Den som sitter i nu är en vit plastig backventil.

Nån annan tryckstötsdämpande/tryckutjämnande lösning?

Ber er om råd och tacksam för alla tips 😓
 
  • Kopparrör och ventiler under vit enhet, möjligen en panna, med väggmonterade eluttag. VVS-installation synlig.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
*Rättning

Skarva en mer robust och tystare backventil på kallvattenröret och ta bort den i centralen, vilken produkt i så fall?
 
FMM Mattsson svarade om maxtemperatur och rekommenderad driftstemperatur, och Googlar fram att vårt fjärrvärmenät kan toppa 120 grader så troligtvis är tryckstötsdämparen trasig. Denna information har ju inte framgått av produktens beskrivning...
Teknisk specifikationstabell för vattentryck och temperaturer i flerspråkig text.
 
Du har väl inte 120 grader på vattnet i kranen?
 
useless useless skrev:
Du har väl inte 120 grader på vattnet i kranen?
Nej, det har du ju rätt i, däremot oklart hur varmt det är vid just tryckstötsdämparen. Men oavsett vilket verkar det som att den inte fungerar längre då det börja slå igen...
 
Ringt runt, ingen verkar övertygad om lösning till problemet. Kommer en firma som kikar på problemet på plats. Jag har googlat en hel del också.

1) Jag tänker om man först ska prova att byta tryckstötsdämparen till en annan, typ som denna:

Metallisk nivåbrytare, rund, flytande, regulator, justerknopp, industriellt, vit bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



2) Om inte det funkar, ta bort backventilen i fjärrvärmecentralen. Installera en backventil på kallvattnet innan centralen istället, med en tryckstötsdämpare, trycktank, expansionskärl eller annat liknande som kan jämna ut stötar och tryck, efter backventilen (se bild).

Vad tror forumet om det?

Får se vad firman föreslår efter sitt besök.
 
  • VVS-installation med kopparledningar, ventiler och anordningar. Textmarkeringar indikerar komponenter: trycktank och backventil.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.