Putsfasad verkar vara en hel vetenskap.

Finns det någon på forumet som vill dela med sig av erfarenheter krin fin eller grov puts.
Färdig blandad i färg eller sprutmålad efter.

Vad är bra och dåligt ur kvalitet och prissynpunkt????

 
Vi har lite grövre struktur på vår fasad, och upplever att den är lite mer "levande" än helt släta fasader. Vårt bruk blandades fram av företaget som sprutade på det. Dom fick blanda och spruta några gånger innan vi var nöjda med kulören, men det gick ändå förhållandevis snabbt att sputa kåken. Är det nytt hus ni ska putsa? Vi har ett stenhus byggt -49. Alltså inget reviterat hus. Har sett exempel på nyreviterade "plankhus" som efter bara ett par år har sett förskräckliga ut pga sättningar. Priset på puts varierar nog mycket beroende på var i landet det är. I den lilla hålan vi bor i fick vi betala 45000:- + moms för ett 120m2 stort hus. Då ingick byggställningar i ca 1.5 månad, så vi kunde måla alla vindskivor och fönster osv.
 
600 kr/m2
 
Hej Gutte.
Det är ett hus med en gammal del och en tillbyggd.
45000kr är det inkl mtrl och arbetskost?
Använde ni puts som var färdigblandad med kulören?
 
Det är priset för ALLT. Sen utnyttjar vi ROT-avdraget, så vi får tillbaka ca 10000:-. Företaget som gjorde det blandade fram bruk. Blir billigare och samtidigt får man en "unik" färg på huset. Vi kollade länge på att välja någon färg med NCS kod, men hittade inget som vi ville ha till 100%. Däremot så utgick vi från ett färgprov med NCS-nummer. Sen sprutade dom en fläck och därefter fick vi bestämma ljusare eller mörkare. Dom fick spruta ett antal ggr innan vi var nöjda ;D
 
"Har sett exempel på nyreviterade "plankhus" som efter bara ett par år har sett förskräckliga ut pga sättningar."

Vad är "reviterat"? Är det detta hemska öde som väntar vårt plankhus om några år????

/ Gitta
 
Reviterat är när huset har en trästomme och sedan gips eller cellplastskivor och sedan puts på det. Dom husen jag har sett är nybyggda hus. I ett som har stått många år är inte risken så stor att det sätter sig mycket mer.
 
Gammaldags revetering gjordes lite annorlunda (utan gips eller celplast). Man spickade ofta något som kunde bära putsen fex hönsnät, halmmatta på plankorna och putsade med kalkputs. Kalkputsen är inte så styv och kan gott samarbeta med plankans rörelser men klarar förstås inte hur stora sättningar som helst.
Ang. fin och grov puts så tror jag att namnen antyder hur fin eller hur grov sand blandas i putsen. Den grova blandningen skall alltid läggas under och sen slutputsar man med finkornig blandning. Allt detta för att kapilarkrafter skulle driva vatten ut till ytan och inte in i väggen så att putsen skulle torka snabbt efter regn. Så var det i alla fall när man la kalkputsen förr i tiden. Själva ytan kunde vara slättputsad eller pålagt med en kvast. Så mycket om förtiden ;)
Nu för tiden gäller det helt andra material och tekniker och det vet jag ingenting om :(. Som Gutte skriver, kan det gå fel med nytt teknologi ibland.
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.