Det finns några trådar som berör ämnet krygrund här i forumet, men jag har inte hittat något om resultat av krypgrundsisolering.
Lite bakgrund:
Vi bor i ett hus inköpt 2002. Vid besiktningen av Anticimex blev omdömmet att skaffa avfuktare p.g.a. hög fukthalt i grunden. Vi har nu en Corroventa-avfuktare som sköter avfuktningen. Huset ligger i en slänt ganska nära skogen, därav stor markfukt. På golvet i grunden ligger byggplast. Håller koll på fukthalten med en trådlös hygrometer, den ligger i skrivande stund på mellan 68-70% Rf. Utan avfuktare sticker fukthalten iväg en bra bit över 80%
Nu till min fråga; är det någon som har erfarenhet av denna http://www.lfs-web.se/Krypgrundsisolering.htm krypgrundisolering? Det låter ju onekligen ganska bra! I vårt fall vore det mycket trevligt att "avlasta" avfuktaren något. Det går ju åt en hel del el att hålla den igång!
Samtidigt är jag fundersam om fukten kommer underifrån då byggplasten är torr på undersidan. Jag gissar att fukten kommer utifrån genom grundmuren. Är det grundmuren som ska isoleras istället? Eller både golv och grundmur?
http://www.lfs-web.se/laggning_krypgrundsisolering.htm
http://www.lfs-web.se/krypgrundslosningar.htm
 
En bra idee är att isolera både yttermuren och marken. Vad man ska använda på marken är en fråga om hur den ser ut. Är det plant så är det lätt, då kan du lägga vanliga frigolit block låt säga 5-10 cm tjockt. Är det inte avplanat så är det trixigare, och kanske produkten du hänvisar till är att föredra. Väggarna är oftast plana så det borde ju inte vara något problem att sätta frigolit på dessa. Hur som haver dessa åtgärder tillsammans med avfuktaren ger ett bra koncept ur energisynpunkt och troligtvis kan du känna dig trygg ur fuktsynpunkt oxå.
 
Tack för ditt svar! Golvet är tämligen plant, men det känns ändå som "duken" är att föredra om vi ni skulle isolera.
Om man skulle isolera grundmuren med frigolit, finns det då inte risk att fukten som kommer genom grundmuren kryper upp i trossbotten i stället?
Jag är fortfarande nyfiken på om någon har före/efter erfarenhet av krypgrundsisolering.
 
Sättet som jag beskrev är det sätt som smålandvillan och findomo tillverkarna kör med. Jag har själv efterlyst någon som fått problem med detta konstruktionssätt. Men jag har inte lyckats hitta någon som fått problem med detta grundläggningssätt. Varför vill du ha duken framför frigoliten? Duken kan nog vara smidigare att lägga, men den känns som en aningens tunn. Annars är jag precis som du väldigt intresserad att höra om någon har haft problem med sin isoleradekrypgrund av typen findomo eller om någon fått problem med lfs sätt att lösa isoleringen på. Jag behöver väll knappast tillägga att säljarna på smålandsvillan säger att de alldrig har haft problem med sina grunder ;)
 
Att jag framhöll duken framför frigoliten är mest av praktiska och bekvämlighetsskäl. Tror det kan bli lite svårt/tidsödande att stuva in frigolit genom luckan till krypgrunden som är 50×50cm. Men visst håller jag med om att duken verkar tunn, men det ska väl räcka till om man läser vad http://www.lfs-web.se/ skriver.
Apropå isolering av grundmuren, detta är vad http://www.lfs-web.se/ skriver:
Vid isolering av grundmur skall en luftspalt om 0,5-1cm lämnas mellan grundmur och isoleringen, för att tillåta grundmuren att andas (släppa ifrån sig fukt). Luftspalten kan skapas med s.k. Platonmatta eller att man som billigast skär ut distansremsor av isoleringen och fäster vertikalt mot grundmuren, för att sedan fästa soleringen mot dessa. Grundmuren ska lämnas bar två cm nere vid markisoleringen samt uppe vid blindbotten för att lite luft ska kunna passera.
 
Jo att stuva frigolit för en grund på ca 90-100 kvadrat genom ett 50*50cm hål kan nog klassas som lite småjobbigt. Intressant det där med att ha luftspalt mellan isolering och mur. Så är det inte gjort i min grund. Nu ligger ju inte frigoliten dikt an mot muren eftersom denna är lite ojämn och så, men ändå. Problemet verkar vara att kompetensen på området är en smula klen, det är svårt att hitta folk som inte är partiska dvs säljer någon under kur för krypgrunder. På detta forum är det mest tro och tycka och väldigt lite vetenskap bakom råden som ges, he he läs bara vad jag själv skrivit här ovan ;)
 
I mitt fall så håller vi på att bygga huset på berggrund och jag tänkt sätta 2x50mm cellplast på grundväggarna samt lägga en sk "betonitmatta" på berget, det blir som en slags varmgrund men inte fullt så varmt...

idéer? Detta skall fungera enligt den kommunala energivägledaren

MVH Tommy
 
Tommyboy skrev:
I mitt fall så håller vi på att bygga huset på berggrund och jag tänkt sätta 2x50mm cellplast på grundväggarna samt lägga en sk "betonitmatta" på berget, det blir som en slags varmgrund men inte fullt så varmt...

idéer? Detta skall fungera enligt den kommunala energivägledaren

MVH Tommy
Gör så att du stoppar in en trådlös hygrometer i grunden oxå då ser du både temperatur och relativ luftfuktighet. Köp en hygrometer av lite bättre kvalisort, de billig visar ofta luftfuktigheten med för stort fel(ibland upp till +- 15 %). Om det är ett bra instrument så står felet markerat på kartongen när du köper det. Jag vet inte om du tänkt ha detta uteluftsventilerat, i så fall kan det vara idee att isolera marken oxå.

På den här länken kan du läsa om hur förutsättningarna för mögeltillväxt varierar med tid, temperatur och relativ fukthalt: http://www.lfs-web.se/index.htm?mogel.htm (de har källhänvisningar till diagrammen så det ser seriöst ut).
 
Skall inte ha uteventilerad grund utan tanken är att golvvärmen "läcker" ned värme i grunden. Betonitmattan är som ett liggunderlag och isolerar mot bergkyla. Känns som detta är ett bra alternativ.

MVH Tommy
 
Med risk för att verka tjatig ställer jag ursprungsfrågan igen: Är det någon mer på forumet som har erfarenhet av krypgrundsisolering? Före/efter erfarenheter att dela med sig. Krypgrundsisoleringen på http://www.lfs-web.se/ är ju inte helt gratis, det vore intressant att veta om det kan löna sig, utan spåkula;).
 
Även jag är intresserad av att se vad denna åtgärd skulle kunna ge i energibesparande effekt. Installerade en Acetec PD-250 nu under hösten och den gick för fullt (13Kwh/dag/) de första 4 veckorna för att sedan gå ner i förbrukning.
Men jag är orolig för om den kommer att arbeta lika hårt nu under sommaren då det är mest gynnsamt för tillförd fukt i grunden.

/Michael
 
Trygghetsvakten har ju en variant av krypgrundsisolering också:
http://www.trygghetsvakten.se/content/view/47/123/
Dock "ganska" dyr i jämförelse: En rulle om 1,4×40m (56m²) kostar 3780:-, 67,50:-/m²
Isoleringen från http://www.lfs-web.se/ kostar 2795:- för en rulle om 100m², 27,95:-/m²

Jag är ingen expert på området, men kollar man data på resp. isolering verkar de vara likvärdiga. Det är därför det vore mycket intressant om någon har erfarenhet av isolering av krypgrund med någon av dessa isoleringar. Eller någon annan typ av isolering för den delen också, all input är av intresse! Fukthalt, temperatur, "belastning" av avfuktare före/efter isolering.

Har ingen prisuppgift på den isolering, http://www.sundolitt.se/default.asp?menu=357&id=231, som Grunt upplyste om, ska ta reda på detta.
 
Hej, även jag intresserad av vad som skiljer dessa mattor åt från Sundolitt/Trygghetsvakten eller från Ljungby fuktkontroll för isolering av min torpargrund.

Jag kollade snabbt med lokal bygg firma i Göteborg gällande: http://www.sundolitt.se/default.asp?menu=357&id=231

Priset för denna är: 1750:-/rulle ink. moms och måtten är: 1,6x50 m , tjocklek 10 mm

/Michael Björnberg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.