Hej, fogen mellan några av plattorna runt duschbrunnen i badrummet har börjat lossna lite. Jag har köpt fogmassa från Kiilto och tänkte försöka laga det själv.

Några tips på vad jag ska tänka på? Tror ni att det går bra att blanda fogmassan i en pappkopp med en sked och sen bara smeta in det i de små gliporna där de har lossnat? Såg att man egentligen ska använda en maskinblandare.
 
  • Rund, metallavloppsgaller i rutigt golv, badrum eller dusch, vattenavrinning, skiffergråa plattor, hygienutrymme.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
janwide
Det går nog bra att blanda i en mugg. Själv skulle jag inte bry mig att försöka laga det där lilla. Det saknar praktisk betydelse.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Ja, det är lite svårt att se på bilden men jag är lite orolig att det ska läcka vatten under fogen så småning om, och tänker därför att det kan vara bra att vara lite proaktiv? Finns det ett extra lager fog som gör att det inte läcker under golvet?
 
Jag måste vara blind, för jag ser inte att det saknas någon fog.
Men, om det nu ändå gör det. Så går det bra att göra som du tänkt, när det är så liten mängd. Häll lite pulver i en plast-/pappskål och häll i lite vatten, och blanda med något lämpligt, till bra konsistens. Ta sedan en liten spackelspade i plast, eller liknande, och pressa ner fogen mellan plattorna. Efter ca 15minuter så kan du jämna till fogen till lagom tjocklek och form med en fuktig svamp. Efter ytterligare 30 minuter kan du tvätta av plattorna ordentligt, om det behövs.
 
  • Gilla
HEM2121
  • Laddar…
janwide
Det "läcker" alltid genom fogen så det gör ingen skillnad. Fogen är bara till för att det ska se snyggt ut och att golvet ska bli jämnt. Under plattorna ligger det däremot ett tätskikt som inte släpper igenom vatten.
 
  • Gilla
HEM2121
  • Laddar…
Jag tror inte du ska göra något alls här. Det du lägger på kommer bara lossna igen...
 
janwide janwide skrev:
Det "läcker" alltid genom fogen så det gör ingen skillnad. Fogen är bara till för att det ska se snyggt ut och att golvet ska bli jämnt. Under plattorna ligger det däremot ett tätskikt som inte släpper igenom vatten.
Jaha okej då kanske det är lugnt oavsett.
 
Alltså det blir ju lättare att hålla rent om fogen är på plats. Tvålrester o annan skit har ju en tendens att samlas där annars. Vilket också gör det svårt att laga, fett gör att fogen inte fäster så det ska skrubbas ordentligt rent om man ska få dit den
 
Har gjort liknande lagning själv i tidigare hus.
Ordentlig rengöring och sedan är det bara att blanda fog och smeta dit. Inget som lossnade efteråt under de år som gick.

Däremot riskerar du att få annan nyans på fogen du drar dit nu jämfört med den som var där innan, så det är inte säkert att det blir snyggt.
 
Har ni något tips på annan fogmassa än Kiltto? Finns det ingen färdig på tub som kan funka?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.