Hej!

Är det någon som har råkat ut för något liknande? Huset är uppbyggt av "stora" lättbetong-element och har sedan putsats med STO Nordic. Sprickorna som har uppkommit följer elementskarvarna och får senare svarta ränder (svartmögel). Även mindre "ringar" finns överallt. Nya sprickor har nu uppkommit ett år efter vi upptäckte de första sprickorna. Vi väntar nu på att detta skall åtgärdas, men har inte fått reda på hur de skall angripa problemet.

Bifogar en bild på eländet.
 
  • PICT3011.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Säker på att det är svartmögel och inte någon saltutfällning?
Lättbetong och puts anses väl så oorganiska material och då borde det inte kunna bildas mögel, eller har jag helt fel för mig?
 
K
Lättbetong är oorganiskt. Huruvida en puts är oorganisk beror på vilken slags puts man använder. STO:s system är dispersionsputser dvs. organiska.
 
Vi har nu fått förslag på åtgärd från STO via Örementhus, detta finns att läsa under fasad på följande länk: http://www.neverendingstory.se . Åsikter om åtgärdsförslaget mottages tacksamt.
 
Någon som har kommentar till åtgärdsförslaget nedan?

Bef. Färgskikts vidhäftning vid sprickor besiktas så att eventuellt lös färg bortskrapas. Bef. Sprickor ifylls med Sto Fogmassa struktur som appliceras samt struktureras likt bef. Putsytor. Ytor rengöres från påväxt med Sto Algex. Sto Prim Prevent appliceras på ytor efter tvätt. Efter lagning , rengöring etc. målas fasad om två strykningar med Sto Silco Elast.

Uppskattningsvis så finns det ca: 100st sprickor/hål av varierande längd/bredd.

Är det möjligt att lägga ett nytt putsskikt med nätning (armering) utanpå befintlig puts med bibehållen funktion?

http://www.neverendingstory.se
 
Hur har det gått? Hur åtgärdade ni? Vi har ett lättbetonghus uppfört 2005 och har tunna sprickor, genomgående på flera ställen längs elementskarvarna. Driver process mot Garbo då vår entrepenör saknar medel. Önskar tips och råd från andra som har liknande problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.