Håller kompressorn på att "ge sig". Inte jättemycket att frosta av. Något man kan göra ?
Se film.
 
Är det en fläkt till höger? Om det är kompressorn som låter lär det inte vara mycket att göra åt. Men skulle det vara fläkten är det troligen enklare att åtgärda. Första åtgärd kan vara att droppa olja i lagren. Ett annat tänkbart problem är att fläkten sitter löst på axeln. Går det att dra fast? Men troligen bör lagren eller fläkten bytas för att få en bestående lösning.
 
  • Gilla
tompatempo
  • Laddar…
A
gamla boschboxar hade kondensorkylning mha en fläkt til höger utanför bilden
tyvärr så lägger de av till slut och finns inte som nya, men i ditt fall är det inte försent utan med lite demonteringsvilja går fläktens lager att smörjas upp, vilket bedömt mha ljudet påfilmen
 
  • Gilla
tompatempo
  • Laddar…
om du håller emot fläktbladen när kompressorn startar och ljudet är borta och kommer tillbaka när du släpper fläktbladen så är det lagren i fläktmotorn - förmodligen oljesinterglidlager.

en droppe olja kan tysta det tillfälligt men kommer tillbaka inom månader och kanske inom år då oljesinterlagret har glappat upp spelmässigt och lätt börja 'durra' igen när tillräckligt mycket av oljan har försvunnit igen (en del av oljan dunstar faktiskt bort då den har en ångtryck även om den är väldigt låg - men luften har mindre och då avgår olja sakta men säkert)

ett alternativ när du tröttnat på detta är att hitta en 230V matad datorfläkt att försöka få dit med någon tillverkad vinkel eller plåtram eller liknande - då fläkten förmodligen är parallellkopplad med kompressorns motor elektriskt inkopplingsmässigt.
 
  • Gilla
tompatempo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.