10 021 läst · 219 svar
10k läst
219 svar
Vegan, karnivor, paleo med flera - vilken diet är hälsosammast?
Man ju också titta på forskningen, som de Nordiska Näringsrekommendationerna för 2023, https://pub.norden.org/nord2023-003/nord2023-003.pdf. Fem års arbete med hundratals forskare och experter. Och resultatet är därmed inte alls överraskande utan överensstämmer med den mesta forskningen det senaste årtiondet. Sen kan man troligen avvika från denna med ännu mindre animaliskt för positiva hälso och miljöaspekter om man har koll på sin näringslära. Kan vara värt att notera att de nu minskat rekommendationen för rött kött till max 350g per vecka.
'Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low fat dairy products, limited intake of red meat and poultry, and minimal intake of processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.'
'Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low fat dairy products, limited intake of red meat and poultry, and minimal intake of processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.'
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 18 309 inlägg
Jo, just mer än normalt. Det kräver mer av föräldrar som frångår det normala för att få i sina växande barn tillräckligt med näring om de väljer bort all animalisk kost. Att något går ska inte förväxlas med att det är lätt.anders07 skrev:
Vill du verkligen lägga ribban du ska ta dig över på den här nivån?anders07 skrev:
Naturligtvis finns det andra problem också i samhället. Att jämföra sig med dem som inte kan/gitter laga mat alls utan bara lever på halvfabrikat och McD är dock så långt ifrån de mål den svenska medelklassen (där väl flertalet veganer finns) brukar sätta åt sig själva att jag blir häpen att du tycker att det är en relevant jämförelse.
Lösningen skulle kunna vara att det skulle vara lönsamt att köpa svenskt. Det går åt lokalt mer svenskt än danskt kött här tex. Folk efterfrågar inte det.J JohanLun skrev:Vad jag förstår så skapas problemet kring insekter / bin av monokulturer och insektsmedel/gift.
Insektsgifter är något som vi med eller utan veganer eller köttproduktion troligen kan vara utan.
Monokulturer är väl inget som ökar med vegetarisk kost. Köttindustrin kräver MER odlad mark för att framställa samma mängd kött.
Själv förespråkar jag inte vegansk kost. Jag tror vi kan äta kött, men i mängd mer begränsad så att vi inte behöver överutnyttja naturen samt att produktionen inte blir lika storskalig.
Jag själv äter ju kött ofta flera gånger i veckan, min dotter gör det inte - där är det isåfall större oro för att inte få i sig vissa ämnen. För egen del är jag inte ett dugg oroad.
Underskottet är ju inte lokalt i din livsmedelsbutik. Saluhallen på Östermalm har säkert inte underskott på kött heller. Problemet är ju att Sverige måste importera kött om man ser på hela Sverige. Och att tyvärr även köttindustrin i Sverige långt ifrån alltid är bra. Även om just du köper bra kött så köper någon annan dåligt kött. Lösningen är nog att globalt minska köttproduktionen.
Men om sparrisen skulle köpts lokalt som kostar samma i butik motsvarande sparris som flugit halva jordklotet så har vi ju börjat. Brukar nämligen handla just den lokala sparrisen för samma pris eller lägre i vår saluhall medans maxi kör på brasilien.
Men det finns ju såklart människor som inte bryr sig om de får giftigt kött
Tyvärr, så enkelt är det inte.BirgitS skrev:
Det som benämns betesmarker, är sådan marker som inte går att odla.
Det är fel jordarter, för mycket sten, för nära till berggrunden, för låg bördighetsnivå och för lite humus för att det ska vara realistiskt att ens försöka få till odlingsbar mark.
Det är inte för inte som det finns en scen i "Utvandrarna" där Karl-Oskar sticker ner en käpp i marken, och ser nöjt att det finns tillräckligt med matjord för att det ska gå att odla.
Sverige har övervägande mer eller mindre magra och sandiga moränjordar, utom på några få ställen, som delar av Skåne, Östgötaslätten,i delar av Västergötland, och runt Mälaren, främst mot Uppsala.
Det är därför det odlas mycket spannmål och baljväxter i de områdena.
I resten av Sverige så finns det små fläckar här och där av bördig jord, ofta runt de stora sjöarna men mest så får vi nöja med måttligt bra odlingsjord, men, bl.a. tack vare de långa sommardagarna, en mycket god förmåga att odla "gräs", och ha relativt extensiva beten.
Metangasen som släpps ut av idisslare är inte något att oroa sig över. De utsläppen ingår i kretslopp, där kol binds i gräsmarkerna.
Läs gärna den här boken, om idisslare, metangas och biologisk mångfald:
https://www.adlibris.com/se/bok/kor...IvzUOs-n8MSdJsPipSWCdIxxLVBUlvyBoCoPIQAvD_BwE
Tex så är omkring 20% av allt kycklingfoder i Sverige importerat sojafoder från sydamerika. Sojafoder är även väldigt vanligt foder till svenska grisar.R Rkarlsson skrev:
Faktum är faktiskt att 90% av all soja som importeras till Sverige går till djurfoder.
Instämmer helt!S skogaliten skrev:Tyvärr, så enkelt är det inte.
Det som benämns betesmarker, är sådan marker som inte går att odla.
Det är fel jordarter, för mycket sten, för nära till berggrunden, för låg bördighetsnivå och för lite humus för att det ska vara realistiskt att ens försöka få till odlingsbar mark.
Det är inte för inte som det finns en scen i "Utvandrarna" där Karl-Oskar sticker ner en käpp i marken, och ser nöjt att det finns tillräckligt med matjord för att det ska gå att odla.
Sverige har övervägande mer eller mindre magra och sandiga moränjordar, utom på några få ställen, som delar av Skåne, Östgötaslätten,i delar av Västergötland, och runt Mälaren, främst mot Uppsala.
Det är därför det odlas mycket spannmål och baljväxter i de områdena.
I resten av Sverige så finns det små fläckar här och där av bördig jord, ofta runt de stora sjöarna men mest så får vi nöja med måttligt bra odlingsjord, men, bl.a. tack vare de långa sommardagarna, en mycket god förmåga att odla "gräs", och ha relativt extensiva beten.
Metangasen som släpps ut av idisslare är inte något att oroa sig över. De utsläppen ingår i kretslopp, där kol binds i gräsmarkerna.
Läs gärna den här boken, om idisslare, metangas och biologisk mångfald:
[länk]
Sen är det ju som så att bara för att man har väldigt bra jord och goda förutsättningar för att odla spannmål är det inte säkert att det duger till livsmedel, ett år med torka, mycket regn, eller andra omständigheter kan lätt förstöra en skörd så att det som tröskas bara duger till djurfoder.
Och våra nötdjur får inte mer än några procent av sitt foder som soja, det mesta dom äter är ensilage.T Tennis-star skrev:
Hoppas att du är medveten om att det har förekommit mycket kritik mot "de nya nordiska näringsrekommendationerna", från stora delar av det, hör och häpna, nordiska forskarsamfundet.B Bombus pratorum skrev:Man ju också titta på forskningen, som de Nordiska Näringsrekommendationerna för 2023, [länk]. Fem års arbete med hundratals forskare och experter. Och resultatet är därmed inte alls överraskande utan överensstämmer med den mesta forskningen det senaste årtiondet. Sen kan man troligen avvika från denna med ännu mindre animaliskt för positiva hälso och miljöaspekter om man har koll på sin näringslära. Kan vara värt att notera att de nu minskat rekommendationen för rött kött till max 350g per vecka.
'Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low fat dairy products, limited intake of red meat and poultry, and minimal intake of processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.'
Man har i framtagandet valt att jobba med näringskonsulter från bl.a. Nederländerna och England, som saknar insikt om det specifika med natur, klimat, och jordbruksförutsättningar i Norden.
En "diet" som för att kunna genomföras i hög grad bygger på import, är inte särskilt hållbar, eller säker ur ett beredskapsperspektiv.
Husägare
· September 1979
· 36 inlägg
På Netflix. What the health är väldigt Usa inriktad och väldigt för veganism. Den fick mig dock att fundera en hel del på vad jag äter.M Marguita Weckner skrev:
Lev till 100 de blå zonernas hemlighet känns mer neutral men använder Usa som utgångspunkt.
Jag rekomenderar också down to earth med Zac Efron. En Serie som fick iaf mig att fundera på en massa saker om hur vi lever.
"Räddat en miljard människor"
Där har du huvudproblemet, vi är för många på jorden, maten räcker inte till om man ska odla och jaga normalt.
Vi har uppfunnit sätt att ta fram mer mat än som är möjligt för att mätta alla.
Vi kommer bli fler, säkert nån miljard till, och klimatproblemet kommer öka vad än vi äter.
Innan vi kom på att odla man var vi jägare, vi åt som björnen, kött, fisk och bär.
De flesta grödor vi äter fanns typ inte, de har människan uppfunnit, tex var det Inkafolket som tog fram majs.
Där har du huvudproblemet, vi är för många på jorden, maten räcker inte till om man ska odla och jaga normalt.
Vi har uppfunnit sätt att ta fram mer mat än som är möjligt för att mätta alla.
Vi kommer bli fler, säkert nån miljard till, och klimatproblemet kommer öka vad än vi äter.
Innan vi kom på att odla man var vi jägare, vi åt som björnen, kött, fisk och bär.
De flesta grödor vi äter fanns typ inte, de har människan uppfunnit, tex var det Inkafolket som tog fram majs.