Vi skall igång med att renovera ett hus byggt 1958. Huset är källarlöst och byggt med lättbetongväggar av blåbetong. Huset är källarlöst och har gjuten platta, på det ligger golvbjälkar och som isolering har man använt krossad blåbetong. Sedan trägolv och linoleumgolv eller parkett. Huset är tidigare radonsanerat med utökad ventilation.

I samband med renovering måste golvens ytbeläggning bytas ut, från linoleum resp. parkett som blivit förstörd. Brädgolven under är i mycket gott skick. För att minska radonet från det krossade materialet har jag funderat på olika lösningar:

1. lägga plastfolie ovanpå brädgolvet och sedan parkett (vardagsrum) resp. stenplattor (kök), så att man försvårar för radon att tränga upp underifrån. Fördel: enkelt att göra Nackdel: finns det risk för kondens ? Kan radonen hitta nya vägar att ta sig upp ?

2. riva ut de i och för sig mycket bra golvbrädorna, tömma utrymmen på krossad lättbetong och sedan fylla med annat isolermaterial. Fördel: det krossade materialet är borta, dock finns ju väggmaterialet kvar. Troligtvis bättre isolering nedåt. Nackdelar: större arbete, eventuell risk för kondensbildning i bjälklaget. Och vad skulle man ha för isolering ? Mineralull ger kanske mögelrisk ? Frigolit isolerar bra men är brandfarligt.

Någon som har några bra synpunkter på detta ?
 
1. Vad har ni för värden idag?
2. Vad har ni för ventilation idag?
 
Vi hade före ventilationssystemet upp till 450 bq, efter ca 200. Ventilationen består av ett FTX-system där man tyvärr gjorde missen att lägga icke isolerade kanaler, som ligger i taket är är närmast oåtkomliga. Aggregatet körs på mellanläge kontinuerligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.